Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду заявив про фундаментальне оновлення Політики щодо гендерних злочинів

Дата: 05 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) заявив про нову Політику щодо сексуальних і гендерних злочинів: це перше фундаментальне оновлення документа починаючи з 2014 року.

Про це йдеться в заяві прокурора МКС Каріма Хана.

Прокурор МКС Карім Хан. Джерело: lawyersweekly.com.au

Він повідомив, що оновлення Політики щодо гендерних злочинів стало результатом інтенсивного консультаційного процесу за участю персоналу, зокрема відділу офісу з гендерних питань і дітей, громадянського суспільства та постраждалих громад. Загалом у липні та вересні 2023 року свої пропозиції щодо змін надіслали 128 зовнішніх експертів із 40 країн.

За його словами, зміни в політиці відбулися “після майже десятиліття засвоєних уроків”. Положення оновленого документа щодо гендерних злочинів спрямовуватимуть та зміцнюватимуть роботу з ретельного розслідування та судового переслідування цих злочинів у всіх ситуаціях і на всіх етапах роботи МКС.

Карім Хан наголосив на тому, що про гендерні злочини повідомляється дуже мало. Потерпілі часто не бажають говорити про свій досвід з багатьох причин, включно зі стигматизацією, страхом помсти, недовірою або незнанням кримінального процесу.

“І все ж багато хто жадає справедливості. Ми повинні зробити все можливе, щоб створити безпечний простір для тих, хто вижив, щоб вони могли виступити для навчання нас того, що вони знають, що вони пережили. Тоді ми маємо передати це до суду, будуючи найвагоміші випадки. Це наш заряд. Це наш моральний обов’язок”, – сказав прокурор.

Політика, яку розробив Офіс прокурора, формулює позицію МКС, згідно з якою практично всі злочини за Римським статутом можуть охоплювати форми сексуального, репродуктивного чи іншого гендерного насильства, незалежно від того, чи вони традиційно розглядалися як такі.

У новій політиці також визначено принципи, що лежать в основі роботи щодо гендерних злочинів, зокрема визнання та подолання міфів, стереотипів і хибних уявлень, а також використання підходу, орієнтованого на потерпілих, з урахуванням травми.

Водночас Карім Хан наголосив на тому, що визначити гендерну природу, значення та вплив поведінки в справі можна лише після ретельного гендерно компетентного розслідування та ретельного аналізу.

“Ця політика ґрунтуватиметься на нас та інформуватиме наше внутрішнє операційне керівництво. Я також вважаю, що це буде живий документ, який застосовуватиметься від попереднього обстеження до ухвалення вироку та відшкодування й підлягатиме перегляду в міру отримання нових уроків”, – уточнив прокурор.

Він розповів, що разом з Політикою Офісу прокурора МКС щодо злочинів, пов’язаних з переслідуванням за ознакою статі, започаткованою минулого року, і Політикою щодо дітей, яка має бути оприлюднена невдовзі, ця публікація є частиною низки ініціатив, спрямованих на посилення можливостей і стандартів суду в боротьбі з гендерними злочинами та злочинами проти дітей. Ці теми є ключовими для Стратегічного плану МКС на 2023–2025 роки.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Нью-Йорку в штаб-квартирі ООН 4 грудня стартувала 22-га сесія Асамблеї держав-учасниць Міжнародного кримінального суду (МКС). Разом з державами-спостерігачами, запрошеними державами, міжнародними й регіональними організаціями та представниками громадянського суспільства вони обговорять основні виклики, що постають перед Римським статутом. 

Однією з тем для обговорення стало репараційне правосуддя для потерпілих через систему МКС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter