Європейський парламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу

Дата: 09 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський парламент рекомендував Євросоюзу надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС, схваливши відповідну резолюцію. За неї проголосували 438 євродепутатів, 65 – проти, ще 94 – утрималися. 

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Статус кандидата обґрунтований “політичним сигналом солідарності з народом України“. У нинішній резолюції згадуються також “європейські прагнення Молдови та Грузії”. Ці країни, як відомо, услід за Україною подали свої заявки. Утім, рекомендації надати їм статус кандидата резолюція не містить.

Крім того, Європарламент рекомендував “без зволікань надати зброю відповідно до потреб, висловлених українською владою, зокрема використовуючи Європейський інструмент підтримки миру та координаційний центр, а також за двосторонніми угодами між державами ЄС і Україною“. За цим інструментом Євросоюз уже виділив два мільярди євро на закупівлю зброї для Києва. 

Також у тексті резолюції закликають розслідувати воєнні злочини російської армії та запровадити санкції проти організацій і третіх країн, які допомагають Росії обходити вже наявні санкції. Крім того, резолюція закликає і детально вивчити вплив обмежувальних заходів на Росію.

Нагадаємо, на початку березня цього року Європейський парламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам–членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter