Європейська комісія виділила додаткові 10 мільйонів євро на підтримку українських дослідників

Дата: 18 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Європейська комісія оголосила про виділення додаткових 10 мільйонів євро для підтримки українських дослідників, у рамках програми Horizon Europe.

Відповідну інформацію опублікували на офіційному сайті установи.

Фото: Canva

“Єврокомісія доповнила бюджет ініціативи MSCA4Ukraine, яка була створена для підтримки дослідників, вимушених виїхати з України, ще на 10 мільйонів євро. Ця схема, що заснована в рамках Програми дій Марії Склодовської-Кюрі (MSCA), підтримує дослідників з-поміж переміщених осіб від початку російської агресивної війни проти України”, – йдеться у дописі.

Таке додаткове фінансування надасть можливість продовжити дослідницьку роботу ще принаймні 50 дослідникам, рівня кандидатів на докторський ступінь, або докторів наук, які були вимушені покинути Україну у звʼязку з повномасштабною війною.

Науковці зможуть продовжити свою дослідницьку роботу у безпеці та на базі європейських університетів, компаній, дослідницьких центрів та інших подібних установ, що дислоковані на території ЄС або у країнах, що є асоційованими з програмою Horizon Europe. Допомогу надаватимуть також тим організаціям, які прийматимуть у себе українських дослідників та їхні родини.

З моменту започаткування ініціативи MSCA4Ukraine за наведеною схемою вдалося підтримати 125 українських дослідників, які опинилися за кордонами України, отримали роботу та можливість професійного тренування у 21 європейській країні.

Українські дослідники зможуть самотужки обирати теми для дослідницьких робіт, зокрема й ті, що можуть бути використані у процесі відновлення та відбудови України. Приміром, у рамках поточної ініціативи MSCA4Ukraine вчені долучені до проєктів, що стосуються розслідування воєнних злочинів в Україні або розвʼязання ментальних проблем жінок–ВПО.

Наступний конкурс на участь в ініціативі MSCA4Ukraine планують оголосити у травні 2024 року. Відібрані кандидати зможуть розпочати свої наукові проєкти з початку 2025 року. 

Нагадаємо, що у березні минулого року американський коледж Virginia Tech започаткував програму для українських науковців, які були вимушені покинути Україну через повномасштабне вторгнення Росії.

Таким чином коледж ліберальних досліджень та гуманітарних наук Політехнічного інституту й університету штату Вірджинія приєднався до численних вишів у США та інших країнах, які надають можливість українським науковцям, що стали біженцями, продовжувати свою роботу.

Потенційні напрями дослідження – політологія, ЄС, трансатлантичні та транс’європейські відносини, міграція, біженці тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter