Європарламент закликав Європейську раду розпочати перемовини про вступ України та Молдови до ЄС

Дата: 13 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Депутати Європарламенту (ЄП) закликали Європейську раду розпочати перемовини про вступ України, Молдови, а також Боснії і Герцеговини до ЄС уже під час саміту, запланованого на 14–15 грудня.

За це проголосували 486 європейських політиків, 99 були проти, 58 – утрималися, йдеться в резолюції ЄП.

Джерело: Європейський парламент

“Депутати закликали Європейську раду на зустрічі 14–15 грудня ухвалити рішення і відкрити перемовини про розширення з Україною і Республікою Молдова. За умови певних кроків у сфері реформ такі перемовини про входження мають також бути відкриті з Боснією і Герцеговиною, а Грузія має отримати статус країни-кандидата”, – йдеться в повідомленні.

Євродепутати закликали ЄС встановити чіткі терміни для країн-кандидатів на вступ до кінця поточного десятиліття, виступивши проти прискореного шляху до членства. На їхнє переконання, це має гарантувати, що країни-кандидати й потенційні кандидати “демонструють послідовну і стійку відданість демократії, верховенству права, правам людини, повазі й захисту меншин, а також економічним реформам”.

Вони попросили наступний склад Колегії комісарів призначити комісара з питань розширення блоку, а також забезпечити чітке відокремлення двосторонніх питань від політики розширення.

Водночас депутати ЄП рішуче засудили заяви премʼєр-міністра Угорщини про початок перемовин про вступ до ЄС з Україною, а також про зміну політики країни щодо Косова.

У резолюції депутати попередили, що заяви Орбана перешкоджають процесу розширення ЄС і нагадали Раді ЄС про потенційні негативні наслідки головування там Угорщини в липні 2024 року.

Нагадаємо, що 14 та 15 грудня відбудеться саміт лідерів країн ЄС. Під час засідання очікуються рішення щодо перспектив вступу України, Молдови й Грузії до ЄС. Попередньо Угорщина блокуватиме все, що повʼязане з підтримкою України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що представники угорських та словацьких громад України звернулися до європейських політиків із закликом підтримати перемовини про вступ України до ЄС. Свої звернення автори адресували, зокрема, критикам євроінтеграції України, а саме прем’єр-міністру Словаччини Роберту Фіцо та його угорському колезі Віктору Орбану

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter