Європарламент ухвалив закон про захист журналістів і медіа від політичного чи економічного втручання

Дата: 14 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Депутати Європарламенту ухвалили новий закон щодо захисту журналістів і медіа від політичного чи економічного втручання: країни-члени ЄС зобов’язали захищати незалежність ЗМІ, а всі форми втручання в редакційні рішення заборонили.

Про це повідомили на сайті Європарламенту (ЄП).

Джерело: AFP

Відтепер владі буде заборонено тиснути на журналістів і редакторів задля розкриття їхніх джерел інформації, у тому числі шляхом затримання, санкцій, обшуків в офісах або встановлення на електронні пристрої медійників засобів для стеження.

Також ЄП додав значні гарантії того, що використання шпигунського програмного забезпечення буде можливе лише в кожному конкретному випадку та за умови дозволу суду, який розслідує тяжкі злочини, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі. Проте навіть у таких випадках суб’єкти матимуть право отримати інформацію після того, як стеження відбулося, і зможуть оскаржити його в суді.

Редакційна незалежність суспільних ЗМІ

Щоб запобігти використанню суспільних ЗМІ в політичних цілях, їхні керівники та члени правління обиратимуться за прозорими та недискримінаційними процедурами на тривалий термін перебування на посаді. Їх не можна буде звільнити до закінчення контракту, якщо вони більше не відповідають професійним критеріям.

Громадські ЗМІ мають фінансуватися за прозорими та об’єктивними процедурами, а фінансування має бути сталим і передбачуваним.

Прозорість власності

Щоб громадськість могла знати, хто контролює ЗМІ та які інтереси можуть впливати на інформацію, усі новинні видання та видання про поточні події незалежно від їхнього розміру, повинні публікувати інформацію про своїх власників у національній базі даних.

Справедливе розміщення державної реклами

ЗМІ також мають звітувати про кошти, отримані від державної реклами, та державну фінансову підтримку, в тому числі з країн, що не входять до ЄС.

Державні кошти на медіа чи онлайн-платформи мають розподілятися за публічними, пропорційними та недискримінаційними критеріями. Інформація про державні витрати на рекламу буде публічною.

Захист свободи ЗМІ в ЄС від великих платформ

Депутати ЄП подбали про те, щоб включити механізм для запобігання великим онлайн-платформам, таким як Facebook, X (раніше Twitter) або Instagram, від довільного обмеження або видалення незалежного медіаконтенту. Платформам спочатку доведеться відрізняти незалежні ЗМІ від незалежних джерел. ЗМІ отримають сповіщення, коли платформа має намір видалити або обмежити їхній вміст, і матимуть 24 години для відповіді. Лише після відповіді (або за її відсутності) платформа може видалити або обмежити вміст, якщо він усе ще не відповідає її умовам.

ЗМІ матимуть можливість передати справу до органу позасудового врегулювання суперечок і запитати висновок у Європейської ради медіапослуг – нової ради національних регуляторів ЄС, що буде створена згідно з EMFA (Європейським актом про свободу ЗМІ). Це новий орган, сформований з національних регуляторів, який стежитиме за систематичним застосуванням закону, зокрема, оприлюднюючи впливові відгуки щодо чутливих питань.

Нагадаємо, що основні інституції Євросоюзу в грудні 2023 року попередньо погодили текст Акта про свободу європейських медіа, хоча на деякі положення в посадовців до останнього були суперечливі погляди.

Найбільші дискусії викликали так звані винятки, пов’язані з “національною безпекою” кожної країни. Згодом згадку про нацбезпеку в тесті документа замінили на формулювання, що закон поважає національні зобов’язання країн ЄС, закріплені угодами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter