Європарламент ухвалив історичний закон про регулювання штучного інтелекту

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Європейський парламент 13 лютого ухвалив закон про штучний інтелект (ШІ) – Artificial Intelligence Act (АІ): за нього проголосували 523 депутати, 46 – проти, ще 49 утрималися.

Про це повідомили на сайті ЄП.

Джерело: pixabay.com

У повідомленні наголошується, що головною метою документа є захист фундаментальних прав, демократії, верховенства права та стійкості довкілля від штучного інтелекту з високим ризиком, а також водночас прискорення інновацій та утвердження провідної ролі Європи в цій сфері.

Указані регуляторні правила запроваджують зобов’язання для використання ШІ на основі його потенційних ризиків та рівня впливу, уточнили в документі.

Зокрема, вимоги законодавчого акта забороняють використання найризиковіших програм і застосунків на основі ШІ, що можуть загрожувати правам людини, включно із системами біометричної категоризації на основі конфіденційних характеристик і нецільового збирання зображень облич з інтернету або записів камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання облич.

Також заборонено фіксацію емоційних реакцій на робочих місцях та в школах, системи фіксації соціального рейтингу, “інтелектуальні” поліцейські дії, що базуються виключно на складанні профілю особи та оцінюванні її особистих характеристик.

Водночас закон забороняє використовувати ШІ для маніпулювання поведінкою людей або для експлуатації їхніх вразливостей.

Правоохоронці мають право використовувати біометричні системи ідентифікації на основі ШІ-технології лише у виняткових випадках, наприклад для пошуку осіб, що зникли, або для запобігання терористичним атакам.

Нагадаємо, 9 грудня представники Європарламенту, країн-членів ЄС і Єврокомісії схвалили комплекс законів, що регулюють використання штучного інтелекту (ШІ). Це перша спроба блоку регулювати ШІ. Перемовини в Європейському парламенті тривали 36 годин.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 2 лютого 27 країн, які є членами ЄС, одноголосно схвалили першу у світі комплексну збірку правил роботи штучного інтелекту.  

Наприкінці 2023 року політики ЄС досягли політичної згоди щодо закону про штучний інтелект. Оскільки документ складний і комплексний, політикам знадобився ще час на його технічне доопрацювання.

Основним противником угоди була Франція, яка разом з Німеччиною та Італією вимагала менш суворих правил регулювання для таких потужних ШІ-моделей, як ChatGPT і Bard.

Держави просили обмежити правила кодексами поведінки, оскільки не хотіли, щоб новий закон перешкоджав перспективним європейським стартапам, як-от Mistral AI і Aleph Alpha, які могли б кинути виклик американським компаніям у цій галузі.

Однак Європейський парламент був одностайним, вимагаючи жорстких правил для цих моделей: мовляв, неправильно робити винятки для найпотужніших ШІ-моделей, залишаючи весь регуляторний тягар на менших моделях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter