Європарламент оголосив надзвичайний кліматичний стан

Дата: 28 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Європарламентарі проголосували за резолюцію, яка оголосила надзвичайний стан у сфері клімату і довкілля в Європі та світі.

Про це повідомляє пресслужба Європарламенту. 

Plenary session – Opening of the sitting

Рішення підтримали 429 депутатів, а проти голосували 225. Документ закликає Єврокомісію розробити відповідні законодавчі і бюджетні пропозиції згідно з метою обмежити глобальне потепління на рівні, нижчому за 1,5 °C. Також ЄС має скоротити до 2030 року викиди парникових газів на 55%, а до 2050 року взагалі перестати викидати парникові гази в атмосферу. 

Додатково в резолюції запропонували зменшити глобальні викиди від судноплавства та авіації

Ініціатор резолюції, депутат Паскаль Канфін, уже сказав, що ухвалення документа зробило Європу “першим континентом, який оголосив кліматичну і надзвичайну екологічну ситуацію”.

Нагадаємо, що наступного року Європейський Союз планує витратити 21% свого бюджету на програми з боротьби зі змінами клімату.
 
Як відомо, нещодавно Оксфордський словник обрав словом 2019 року вислів “надзвичайна кліматична ситуація” (“climate emergency”). За даними укладачів словника, використання фрази різко зросло протягом 2019 року, і до вересня його шукали більш ніж у 100 разів частіше, ніж попереднього. 
 
Глобальна зміна клімату – одна з найгостріших екологічних проблем, які стоять перед людством. Згідно з прогнозами провідних міжнародних наукових центрів із дослідження клімату, протягом наступного століття температура підвищиться на 2–5 градусів за Цельсієм. Такі темпи глобального потепління спричинять серйозні кліматичні зміни, і різні екосистеми опиняться під загрозою зникнення.

Однією з тих, хто привертає увагу людей до цієї проблеми, стала шведська активістка Грета Тунберг, яка на цьогорічному кліматичному саміті ООН звинуватила політиків у тому, що вони не вживають необхідних заходів, щоб попередити кліматичну кризу на планеті. 

Для того щоб потрапити на кліматичний саміт, школярка, номінована на Нобелівську премію миру, перепливла Атлантичний океан на швидкісній яхті, яка виробляє енергію лише з підводних турбін та сонячних батарей і не шкодить довкіллю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter