ЄСПЛ засудив Грецію за розкриття ВІЛ-статусу секс-працівниць, заарештованих у 2012 році

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав, що влада Греції порушила права на недоторканність приватного життя жінок, яких 2012 року заарештували й публічно ідентифікували як ВІЛ-інфікованих секс-працівниць. Відтоді кілька з цих жінок померли, а одна з них – наклала на себе руки.

Про це пише Associated Press.

ЄСПЛ у Страсбурзі. Фото: The Council of Europe

Справу 11 грецьких жінок розглядали в Страсбурзі (Франція). Десятьох з них заарештували та звинуватили в умисній спробі заподіяння тяжких тілесних ушкоджень через нібито незахищений секс із клієнтами. Одинадцяту жінку – сестру однієї із затриманих – помилково сприйняли за секс-працівницю. Пʼятеро з первинних заявниць у цій справі відтоді померли.

Суд визнав, що грецька влада порушила приватність двох жінок, примусивши їх здати кров на аналіз, і ще чотирьох жінок, чиї особисті дані зробили публічними. ЄСПЛ присудив відшкодування збитків на загальну суму 70 тисяч євро.

“Поширена інформація стосувалася ВІЛ-позитивного статусу заявниць, розголошення якого могло серйозно вплинути на їхнє приватне й сімейне життя, а також на соціальну й трудову ситуацію, оскільки характер інформації був таким, що наражав їх на осуд і ризик остракізму”, – заявили в суді.

Також у ЄСПЛ додали, що прокурор, який видав наказ про публікацію особистої інформації жінок, не взяв до уваги ступінь ризику для них і чи була можливість ужити заходів, щоб цей ризик зменшити.

У 2012 році, напередодні виборів у Греції, тодішній міністр охорони здоровʼя країни Андреас Ловердос виступив за ліквідацію неліцензованих борделів з огляду на збільшення кількості зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції. Ловердос попереджав про зростання кількості клієнтів, які мають незахищений статевий акт із секс-працівницями за додаткову плату.

У межах боротьби з епідемією жінок забирали з нелегальних борделів і змушували проходити тестування на ВІЛ у поліцейських відділках. Проти понад 30 жінок висунули кримінальні звинувачення. Влада опублікувала особисті дані, фотографії й повідомила про ВІЛ-статус більшості з них. Жінкам закидали, що вони нібито навмисно наражали на небезпеку своїх клієнтів, займаючись із ними сексом без презервативів.

Відтоді декілька з цих жінок померли, зокрема одна з них наклала на себе руки.

Нагадаємо, що в листопаді 2017 року в соцмережах запустили кампанію #FreeCyntoiaBrown на підтримку жертви секс-торгівлі Сінтої Браун, яку засудили до довічного ув’язнення 13 років тому.

Браун стала жертвою секс-торгівлі в 16 років. Її співмешканець та сутенер регулярно змушував її вживати наркотики та займатися  проституцією. У 2004 році вона застрелила одного з клієнтів та забрала його гроші. За словами дівчинки, вона вбила чоловіка з метою самозахисту, однак 2006 року Браун засудили до довічного ув’язнення за вбивство та пограбування. Заяву на умовно дострокове звільнення вона зможе подати, лише коли їй виповниться 67 років.

Історія Сінтої Браун набула розголосу після показу документального фільму Дена Бірмена на каналі Fox News. Петицію за звільнення дівчини підписали понад 270 тисяч осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter