ЄСПЛ визнав, що Росія дискримінує ЛГБТ-вчителів

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) дійшов висновку, що Росія дискримінувала вчительку, яку звільнили після публікації фотографій, що вказували на її гомосексуальну орієнтацію.

Відповідне рішення вже оприлюднили на сайті суду.

Фото: Давід Френкель / “Коммерсантъ”

Йдеться про справу “АК проти Росії”. Заявниця (її називають АК) була вчителькою у російській державній школі. У листопаді 2014 року російська неурядова організація зібрала у соціальних мережах її особисті світлини, зокрема й фотографії, на яких вона цілується з іншими жінками. Школа отримала ці фото і після цього попросила вчительку піти зі школи за власним бажанням, назвавши її поведінку “пропагандою нетрадиційної сексуальної орієнтації”. 

Жінка відмовилася, але у грудні того ж року її все-таки звільнили. 

Після цього вона подала скарги до російських національних судів, але вони залишилися безрезультатними. Зрештою справу передали до ЄСПЛ у 2016 році, ще до виходу Росії з Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

ЄСПЛ встановив порушення права на недоторканність приватного життя та заборону дискримінації відповідно до статей 8 та 14 Європейської конвенції з прав людини. У рішенні переважно оцінювалася пропорційність звільнення. Суд відхилив твердження російських судів про те, що звільнення нібито могло бути виправдане її сексуальною орієнтацією.

Крім того, в ЄСПЛ наголосили, що право на приватне життя охоплює сексуальну орієнтацію людини, яка може виражатися в приватному порядку та публічно, а школа може використати й інші засоби захисту суспільної моралі. Таке непропорційне втручання призвело до порушення приватного життя АК та повʼязаної з цим дискримінації. Суд зобовʼязав Росію виплатити заявниці 22 500 євро як компенсацію.

Нагадаємо, що у листопаді 2023 року у Росії Верховний Суд визнав екстремістським неіснуючий “міжнародний громадський рух ЛГБТ” та заборонив його на території країни. 

Щоб дійти до повної заборони ЛГБТ, російським посадовцям знадобилось 10 років активної гомофобної кампанії. Дискримінацію ЛГБТ-людей у РФ законодавчо запровадили ще у 2013 році, визнавши їх “соціально нерівними” решті суспільства, але саме про заборону руху ЛГБТ як екстремістського говорили вже кілька років. 

У 2014-му, за рік після ухвалення першого закону щодо “пропаганди ЛГБТ”, правозахисники фіксували сплеск гомофобії у РФ та нападів на ґрунті ненависті, зокрема вбивств. Втім, навіть якщо вбивць вдається зробити фігурантами кримінальних справ, це не гарантує їхнього покарання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter