ЄСПЛ визнав, що інколи громадська дискусія може виправдати образи та некомпетентність

Дата: 27 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав порушення свободи вираження поглядів журналіста з Північної Македонії, якого оштрафували за статтю, де він критикував своїх колег. 

Про це повідомляє “Закон і Бізнес”.

Центр Скоп’є

У 2009 році уряд країни вирішив будувати на головній площі міста Скоп’є церкву. Ці плани обурили місцевих студентів, які вийшли на протест. Коментуючи події в місті, постійний редактор відділу газети Utrinski Vesnik Нікола Гелевскі назвав у своїй статті політику уряду щодо цього питання “фашистською”. Також Гелевські згадав у матеріалі колег, які підтримували дії влади. Один з них і подав проти чоловіка позов.

Він стверджував, що слова Гелевські є наклепом, а згодом суд у країні дійшов висновку, що автор зобразив журналіста нечесним та некомпетентним і це завдало шкоди його репутації та гідності. Гелевські отримав 320 євро штрафу, несплата якого загрожувала 16-денним ув’язненням. Журналіст намагався оскаржити таке рішення, однак не зміг, а тому дійшов до ЄСПЛ. 

Гелевські стверджував, що його засудження порушило свободу вираження поглядів, адже в опублікованій статті було стимулювання громадської дискусії щодо державної політики. Судді ЄСПЛ погодилися з цим та фактично дійшли висновку, що потреба в громадській дискусії може виправдати образи та некомпетентність.

Тепер чоловіку мають компенсувати матеріальну шкоду, а також виплатити 3180 євро відшкодування морального збитку.

Нагадаємо, що цього року ЄСПЛ призначив жительці Рівного понад 4 тис. євро компенсації за невідселення домашнього кривдника. Жінка зазнавала від свого чоловіка фізичного та психологічного насильства, однак, коли розлучилась із кривдником, той продовжив жити з нею і їхньою спільною дитиною в одній квартирі та бити. 

Відомо, що за минулий рік майже 15% зареєстрованих у ЄСПЛ скарг були проти України. Всього за один рік кількість скарг збільшилась із 7250 до 8850, а велика їхня частина стосувалася подій на Донбасі. Із 2015 року Україна виплатила понад мільярд гривень за доведені в ЄСПЛ порушення прав людини й водночас не виконала більш ніж половину провідних рішень суду, що визначають нову значну або системну проблему в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter