ЄСПЛ визнав Росію винною в отруєнні колишнього ефесбівця Литвиненка в Лондоні

Дата: 21 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини поклав на Росію відповідальність за вбивство колишнього співробітника ФСБ та критика російської влади Олександра Литвиненка в Лондоні у 2006 році. 

Про це повідомили в суді. 

Фото: Natasja Weitsz / Getty Images

Литвиненко помер 23 листопада 2006 року в лікарні в Лондоні від променевої хвороби. Причиною опромінення був полоній-210, який йому підмішали в чай колишній співробітник ФСБ, а нині депутат Держдуми Андрій Луговий, і підприємець Володимир Ковтун. Як встановило британське слідство, росіянин не пив отруєний чай, а просто сидів поряд з опроміненою чашкою. 

Російська влада заперечувала свою причетність до отруєння, а Луговий та Ковтун навіть говорили, що це Литвиненко намагався їх отруїти. Попри це під час публічних слухань справи в британському суді адвокат Річард Горуелл, який представляв слідство, звинуватив у злочині Кремль. 

Позов до ЄСПЛ подала вдова Литвиненка Марина. Вона вимагала від Росії компенсації в розмірі 3,5 мільйона євро. Судді, які розглядали позов, встановили, що Росія порушила “право на життя” та присудили виплатити Литвиненко 100 тисяч євро, а також компенсувати судові витрати в розмірі 22,5 тисячі євро.

Рішення ЄСПЛ вже прокоментував речник президента РФ Дмитро Пєсков. Він зазначив, що російська влада не готова дослухатися до таких рішень.

“Ну навряд чи ЄСПЛ володіє якимись повноваженнями або технологічними можливостями володіти інформацією з цього приводу. Ви знаєте, що дотепер немає жодних результатів цього розслідування, тому робити такі твердження ну як мінімум голослівно”, – сказав він.

Андрій Луговий

Депутат Держдуми Луговий назвав рішення ЄСПЛ “максимально ідіотським”.

Отруєння Литвиненко не перший подібний випадок, у якому звинувачують російську владу. Наприкінці серпня минулого року російський політик Олексій Навальний, відомий своєю критикою Путіна, летів з Томська до Москви, однак прямо в літаку йому стало зле. Лайнер екстрено сів в Омську, а через декілька днів звідти політика доставили до Німеччини. 

Міжнародні експерти підтвердили, що росіянина намагались отруїти паралітичною бойовою речовиною, за складом схожою з отрутою “Новачок”. Схожою речовиною у 2018 році у Великобританії отруїли колишнього співробітника російської військової розвідки Сергія Скрипаля та його доньку. 

Згодом журналісти-розслідувачі встановили, що російська ФСБ має цілу групу для отруєння опозиційних активістів та політиків. 

Україна та ще пів сотні країн з Організації із заборони хімічної зброї закликали Росію розслідувати отруєння Навального. Однак досі цього так і не зробили. Натомість Навального на батьківщині відправили до колонії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter