ЄСПЛ уперше прийняв скаргу про обмеження батьківських прав трансґендерної жінки з Росії

Дата: 16 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини вперше прийняв до розгляду справу про батьківські права трансґендерної людини.

Про це повідомляє видання “Коммерсант”.

По захист своїх прав до ЄСПЛ звернулася трансґендерна жінка. У 2008 році вона, бувши чоловіком, одружилася з росіянкою, а згодом у пари народилися син і дочка. У 2015 році після розлучення позивачка зробила трансґендерний перехід і за документами стала жінкою. Однак через декілька років колишня дружина жінки вимагала через суд заборонити бачитися дітям зі своїм батьком. На її думку, інформація про трансґендерний перехід могла завдати непоправної шкоди їхньому “психічному здоров’ю і моральності”, а також спричинити знущання в школі. У своєму позові жінка також посилалася на так званий закон щодо заборони гей-пропаганди в Росії. 

Під час розгляду справи в російському суді експерти з інституту Сербського провели експертизу стану дітей. У своєму висновку вони наголосили, що не знайомі з російськими дослідженнями про виховання дітей у сім’ях, де один з батьків зробив трансґендерний перехід, але не довіряють закордонним дослідженням, де йдеться, що це не шкодить дитині. 

Як наголошують журналісти, експертиза російських учених спричинила багато питань та критики. Так, у документі вони посилалися тільки на дослідження 2012 року американського вченого Марка Регнеруса про те, що діти, чиї батьки мали досвід одностатевих стосунків, виростають менш успішними. Експерт, який коментував виданню висновок, зазначив, що ця робота не тільки не має стосунку до предмета експертизи, але і спричинила критику з боку багатьох учених. 

Експертиза російських учених спричинила багато питань та критики

У підсумку російський суд обмежив батьківські права жінки, однак зауважив, що питання щодо контактів, можливо, переглянуть “у міру дорослішання дітей і зміни рівня їхнього психічного розвитку”. Сама позивачка погоджується, що спочатку інформація про її трансґендерний перехід могла б шокувати дітей, але вважає, що вони б із цим упоралися.

“Узагалі проблема “як розповісти дітям” штучно перебільшена. Насправді це не так уже й складно. Ну, наприклад, чому б не сказати: “Знаєш, таке зрідка, але трапляється: народився хлопчик з душею дівчинки. Йому було погано, і, коли з’явилася можливість, він пішов до лікарів, і вони допомогли йому перетворитися на дівчинку”, – сказала вона в спілкуванні з журналістами.

Жінка не змогла відповісти, як наразі дітям пояснюють її відсутність у сім’ї, але звернула увагу, що під час бесіди з фахівцями інституту Сербського її син вимовив фразу “Тато нас кинув”.

Захист жінки сподівається, що ЄСПЛ ухвалить рішення за скаргою протягом року. Юристка Тетяна Глушкова також звернула увагу, що раніше європейський суд не розглядав справ з такими обставинами, а тому рішення стане прецедентом для всіх країн, які входять до Ради Європи.

Нагадаємо, що цього року Всесвітня організація охорони здоров’я вилучила трансґендерність із переліку психічних розладів у Міжнародній класифікації хвороб, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі. Відомо, що у 2019 році у світі через трансфобію вбили понад 300 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter