ЄСПЛ не знайшов порушень у триманні під вартою у 2018-му в Латвії відомого “борця за права російськомовних”

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав неприйнятною скаргу Олександра Гапоненка до Латвії. Чоловіка, відомого висловлюваннями щодо Росії та російськомовних мешканців Латвії, звинуватили у злочинах проти держави та помістили під варту, що Гапоненко розцінював як порушення його прав. 

Про це йдеться у рішенні суду. 

Олександр Гапоненко. Фото: Супутник. Латвія

Справа стосувалась тримання під вартою Гапоненка з 20 квітня по 23 серпня 2018 року. Однак звинувачення у діях, спрямованих проти незалежності, суверенітету, територіальної цілісності, державної влади або адміністративного устрою Латвії, чоловік отримував й раніше у 2015-му. 

У 2018-му затримали Гапоненка через публікації у фейсбуку, у яких він, між іншим, розповідав про те, як “росіян вважають другосортною расою” у Латвії, як “націонал-соціалісти мають намір погрожувати етнічним меншинам (росіянам у Латвії. – Ред.) і ховаються за американськими танками й гелікоптерами”, про те, що політика щодо російськомовних у Латвії призведе до “втручання” Росії,  а також, що “у Латвії реалізують проєкт перетворення етнічних росіян на антиросійськомовних і антиросійських особистостей”. 

За даними латвійської поліції, Гапоненко підтримував регулярні контакти з колишнім секретарем посольства Росії в Латвії, який також був високопоставленим чиновником Служби зовнішньої розвідки Російської Федерації. Заявник отримував від останнього інформацію та інструкції, казали силовики. 

Судді ЄСПЛ, виносячи рішення, наголосили на особливо чутливому соціально-політичному контексті, що лежить в основі публікацій Гапоненка.

“Суд не може залишити поза увагою той факт, що Латвія є сусідньою країною Росії, яка на той час вже вторглася на територію Грузії…  та встановила військовий і політичний контроль над частинами України. За цих обставин слід зазначити, що конкретна мета, на яку посилався Регіональний суд (який розглядав питання взяття під варту Гапоненка. – Ред.) як на підставу для тримання заявника під вартою, полягала в необхідності запобігти повторенню таких публікацій, які можуть становити злочини, визначені національним законодавством як тяжкі… На думку суду, у світлі конкретних обставин справи, які необхідно розглядати в їх сукупності, ця підстава не видається свавільною або явно необґрунтованою”, – йдеться у рішенні. 

Судді вирішили, що скарга Гапоненка неприйнятна ще й через те, що під час тримання під вартою той мав можливість у суді оскаржувати запобіжний захід, що він й робив. 

“Заявника негайно звільнили після того, як слідчий суддя встановив, що тримання під вартою більше не є виправданим”, – наголошують судді. 

У Латвії Гапоненко на початку минулого року отримав півтора року тюремного ув’язнення умовно і два роки пробаційного нагляду. 

Нагадаємо, що нещодавно ЄСПЛ забов’язав Росію виплатити 130 мільйонів євро компенсації постраждалим внаслідок війни в Грузії у 2008-му. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter