ЄСПЛ не вважає дискримінацією обмеження права на навчання російською мовою у Латвії

Дата: 14 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини не вбачає дискримінації російськомовної меншини у рішенні Латвії збільшити частку навчання у школах державною мовою.

Про це йдеться у рішенні суду у справі “Валіулліна та інші проти Латвії”.

Фото: TVNET

Як пише “Європейська правда”, справа стосується змін до латвійського законодавства від 2018 року, згідно з якими зросла частка предметів, які вчителі державних шкіл мають викладати латиською мовою. Відтак використання російської мови як мови навчання внаслідок цього скоротилося.

Позов проти Латвії подали батьки дітей, які відносять себе до російськомовної меншини. Вони вважають, що цим рішенням влада порушує право їхніх дітей на освіту, а також право на захист від дискримінації. 

Зрештою ЄСПЛ дійшов висновку, що ці законодавчі зміни не є порушенням Конвенції. Зокрема, судді зауважили, що право на освіту не має на увазі право на освіту конкретною мовою, а гарантує право на освіту однією з офіційних мов цієї держави.

Оскільки латиська мова у Латвії є єдиною державною мовою, заявники не могли скаржитися за цим пунктом щодо скорочення частки навчання російською мовою. Також заявники не надали конкретних аргументів про те, чому ці зміни мали б негативні наслідки для їхньої можливості здобувати освіту. Відтак позов у цій частині визнали неприйнятним. 

Також суд зазначає, що після реформи, метою якої було подолання мовної сегрегації в системі освіти як спадку радянської доби, учні з російськомовних та латиських родин у школах опинилися у відносно рівних умовах. 

Суд спирався на історичний фактор – суттєві обмеження використання латиської мови протягом понад 50 років під час протиправної окупації та анексії Латвії радянським режимом, коли у багатьох сферах життя запровадили російську мову. Тож, згідно з рішенням ЄСПЛ, захист і просування використання латиської мови у цьому випадку є легітимною метою. 

Нагадаємо, що 9 лютого Конституційний Суд Латвії ухвалив, що в приватних вишах навчання частково може здійснюватися офіційними мовами Європейського Союзу, але не іншими іноземними мовами, включно з російською.

Суд пояснив, що використання іноземних мов у вишівських програмах можливе у певних випадках. Приміром, офіційними мовами ЄС можуть бути реалізовані навчальні програми, які іноземні студенти вивчають у Латвії, і навчальні програми, що реалізуються в рамках програм ЄС і міжнародних договорів.

Читайте також: Як Росія порушує право на освіту під час окупації: кваліфікація за міжнародним правом

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter