Конституційний суд Латвії заборонив викладання російською мовою у приватних вишах

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

9 лютого, у четвер, Конституційний Суд Латвії ухвалив, що в приватних вишах навчання частково може здійснюватися офіційними мовами Європейського Союзу, але не іншими іноземними мовами, включно з російською.

Про це повідомляє видання “Delfi”.

Фото: Delfi

Конституційний Суд Латвії розглянув справу щодо норм Закону “Про вищу освіту” за ініціативою двадцяти депутатів ще попереднього сейму від проросійської партії “Злагода”. Вони стверджували, що деякі норми закону обмежують право приватних вишів на ведення комерційної діяльності, а також порушують принцип захисту правових очікувань.

Суд пояснив, що використання іноземних мов у вишівських програмах можливе у певних випадках. Приміром, офіційними мовами ЄС можуть бути реалізовані навчальні програми, які іноземні студенти вивчають у Латвії, і навчальні програми, що реалізуються в рамках програм ЄС і міжнародних договорів.

Для іноземних студентів обовʼязковим є вивчення державної мови, якщо їхнє навчання у Латвії триватиме понад шість місяців або перевищить 20 кредитних пунктів. 

Водночас не більше однієї п’ятої частини обсягу кредитних пунктів освітньої програми може бути реалізоване офіційними мовами ЄС з огляду на те, що ця частина не може містити випускні та державні іспити, а також розробку кваліфікаційних, бакалаврських і магістерських дисертацій.

Крім того, використання іноземних мов можливо у випадку, якщо це необхідно для досягнення цілей програми – тобто програми мовознавства, мовознавства та культурології. Рішення про відповідність освітній програмі класифікації ухвалює ліцензійна комісія.

Спільні навчальні програми також можуть здійснюватися офіційними мовами ЄС.

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки Латвії планує з 2026/2027 навчального року запровадити порядок, за якого другою іноземною мовою в усіх навчальних закладах може бути тільки одна з мов ЄС або іноземна мова, освоєння якої регулюють міжурядові договори у сфері освіти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter