У Латвії планують заборонити вивчати в школах російську як другу іноземну мову

Дата: 22 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти і науки Латвії планує з 2026/2027 навчального року запровадити порядок, за якого другою іноземною мовою в усіх навчальних закладах може бути тільки одна з мов ЄС або іноземна мова, освоєння якої регулюють міжурядові договори у сфері освіти.

Про це повідомляє видання “Science”.

Фото: Інтерфакс-Україна

Наразі першу іноземну мову в школах починають вивчати вже в першому класі. Це має бути одна з офіційних мов ЄС, і найчастіше це англійська. Другу іноземну мову в навчальних закладах, що реалізують програми освіти латиською мовою, починають опановувати в четвертому класі.

Нормативні акти не вказують, яку іноземну мову – наприклад, французьку, російську чи німецьку – школа може пропонувати вивчати як іноземну. Вибір залишається за навчальним закладом, який робить його, зважаючи на цілі розвитку в співпраці зі шкільною радою. Міністерство вказує, що велику роль у виборі другої іноземної мови відіграє бажання батьків і самих учнів, а також наявність кваліфікованих педагогів.

Міністерство освіти Латвії стверджує, що наразі, за значного зростання попиту на мови ЄС, а також з огляду на зниження значущості та використання російської мови від батьків надходять заяви із закликом забезпечити викладання однієї з мов ЄС як другої іноземної в школах.

Це означає, що російську мову як другу іноземну в школах більше не вивчатимуть, оскільки ця мова не є офіційною мовою ЄС і не фігурує у відповідних міжнародних договорах.

Міністерка освіти і науки Аніта Муйжнієце запевнила, що питання про другу іноземну мову також обговорювали з президентом країни Егілсом Левітсом, у розмові наголошували на необхідності забезпечити вивчення будь-якої з офіційних мов ЄС у всіх школах.

“Це момент, коли нам як ніколи необхідно зміцнювати основну цінність Латвії – національну мову і сильну Латвію в загальній родині Європейського Союзу”, – заявила Муйжнієце.

Тож Міністерство освіти і науки розробить поправки до стандарту базової освіти, які визначать, що всі школи повинні забезпечувати одну з мов ЄС або іноземну мову, вивчення якої регулюється укладеними міжурядовими угодами у сфері освіти як другої іноземної мови.

Перехідний період заплановано на три роки, щоб школи могли забезпечити наявність учителів другої іноземної мови – як шляхом залучення нових педагогів, так і шляхом надання можливості чинним педагогам пройти перепідготовку, та отримати право викладання іншого предмета.

Водночас міністерство розпочало перемовини з Латвійським університетом, щоб обговорити питання підготовки вчителів іноземних мов і перекваліфікації вчителів.

Нагадаємо, що на Сході Латвії в ніч на 7 жовтня невідомі підпалили дві автівки – “жигулі”, які належали сім’ї українських біженців, та “форд” – машину господаря гостьового будинку Villa Roza, де мешкають українці.

Власники Villa Roza з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну розмістили пів сотні біженців. Уночі з четверга на п’ятницю мешканці помітили у дворі полум’я. Підозрюється умисний підпал, тож порушено кримінальну справу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter