ЄСПЛ комунікував скаргу двох чоловіків, які заявляють, що заборона одностатевих шлюбів в Україні є дискримінацією

Дата: 23 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини направив Україні заяву двох чоловіків, які мешкають разом із 2010 року. Вони скаржаться, що українське законодавство не дозволяє їм укласти шлюб, що рівносильно дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.

Про це повідомив на своїй фейсбук-сторінці керівник Центру стратегічних судових справ УГСПЛ (Українська Гельсінська спілка з прав людини) Михайло Тарахкало.

Тарахкало також зазначив, що чоловіки подали скаргу за статтями 14 і 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Крім того, вони посилаються на статтю 1 Першого протоколу № 12 до Конвенції.

Європейський суд з прав людини направив скаргу Україні – тобто державі, дії якої оскаржуються, для ознайомлення та подання по ній письмових зауважень.

Скаргу чоловіки подали ще у 2015-му році. Заявники посилаються на рішення ЄСПЛ у справі Schalk and Kopf v. Austria (no. 30141/04, ECHR 2010), в якому Суд визнав, що відносини співжиття одностатевої пари, яка живе в стабільному партнерстві, підпадають під поняття “сімейного життя”.

Йдеться, що закони України щодо шлюбу та прав на усиновлення дитини стосуються лише різностатевих пар.

Ця різниця в правах не переслідує законних цілей і є дискримінаційною, оскільки не має об’єктивного і розумного виправдання. Заявники вважають, що піддаються дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації”, – йдеться у скарзі.

Нагадаємо, що у 2017-му році ЄСПЛ розкритикував Італію за невизнання одностатевих шлюбів. Скаргу до суду подали шість гомосексуальних пар, які побралися за кордоном й не могли отримати визнання їх шлюбів в Італії. Суд постановив, що Італія повинна виплатити кожному заявнику 5000 євро нематеріальної шкоди. Крім того, одній з пар мають відшкодувати 9000 євро на покриття витрат, та 10 000 євро іншим парам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter