ЄС зняв з Януковича та його сина частину санкцій

Дата: 14 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Рада Європейського Союзу скасувала рішення про санкції проти колишнього президента Віктора Януковича та його сина Олександра й ексгенпрокурора Віктора Пшонки та його сина Артема, пов’язані зі звинуваченнями в розкраданні коштів.

Відповідне рішення опубліковано в Офіційному журналі ЄС 12 вересня, пише “Європейська правда”.

“На підставі перегляду Радою даних щодо чотирьох осіб, щодо яких термін застосування обмежувальних заходів закінчився 6 вересня 2022 року, та інформації щодо їхніх прав на захист і права на ефективний судовий захист мають бути вилучені з Додатка I до Регламенту (ЄС) № 208/2014”, – йдеться в повідомленні.

Йдеться про рішення Ради ЄС, ухвалене 6 березня 2014 року, яке потім неодноразово продовжувалося. Рішення передбачало заморожування активів підсанкційних осіб, відповідальних за розтрату державних коштів України та за порушення прав людини.

Водночас, як повідомляє ЄП, Янукович та його син залишаються під санкціями ЄС, їх додали до іншого санкційного списку.

4 серпня Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи проти них за роль у підриві або загрозі територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України та за отримання вигоди від російських осіб, відповідальних за анексію Криму чи дестабілізацію Східної України.

Це окреме санкційне рішення, яке було вперше затверджене 17 березня 2014 року. Водночас Пшонку та його сина до цього санкційного списку не внесли, тобто санкції проти них повністю знято.

ЄП нагадує, що востаннє посли Євросоюзу продовжили санкції проти Януковича, його сина та ще двох із семи осіб у списку на шість місяців замість року. У червні минулого року ЄС уперше зняв старі санкції за 2019 рік з Віктора Януковича, в березні ситуація повторилася знову із санкціями за 2020 рік.

Останніми роками Євросоюз почав знімати обмеження з посадовців часів президентства Януковича через недостатні докази проти них від українського слідства. У санкційному списку залишилося 7 осіб з 18, зокрема сам Віктор Янукович.

Для збереження санкцій Євросоюзу проти осіб з орбіти експрезидента України Віктора Януковича необхідні зрушення в розслідуванні справ проти них в Україні, заявляв глава МЗС Дмитро Кулеба.

Як відомо, у 2019-му суд заочно визнав Януковича винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні. Процес тривав 20 місяців, а розслідування злочинів, які він скоїв, п’ять років. Захист колишнього президента подав не менш ніж п’ять апеляційних скарг на вирок, а потім ще кілька скарг на постанови цього ж суду, який відхилив заяви захисників. 

У 2021 році Януковичу вручили підозру як очільнику організованої злочинної групи, до якої входили колишній міністр оборони Дмитро Саламатін, голова СБУ Олександр Якименко, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, командир київського “Беркуту” Сергій Кусюк та низка інших високопосадовців. Їх підозрюють, зокрема, у вчиненні теракту для залякування населення, спричиненні майданівцям тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, умисних убивствах та замахах на умисні вбивства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter