ЄС знову на рік продовжив дію санкцій проти Росії через окупацію Криму

Дата: 23 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Рада Європейського Союзу 21 червня продовжила та оновила ще на рік дію пакетів санкцій, запроваджених проти Росії через протиправну окупацію українського Кримського півострова.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці Ради ЄС.

“Рада сьогодні постановила продовжити санкції, запроваджені у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією, на наступний рік, до 23 червня 2022 року”, – мовиться в повідомленні.

Санкції ЄС щодо конкретних секторів економіки РФ запровадили у 2014 році через дестабілізаційні дії Росії проти України. Вони спрямовані на фінансовий, енергетичний і оборонний сектори РФ, а також на сферу товарів подвійного призначення.

Під санкції підпадають імпорт продукції з Криму або Севастополя до ЄС, інвестиції в Крим або Севастополь, туристичні послуги в цих окупованих регіонах.

Зокрема, європейські круїзні судна не можуть заходити в порти на Кримському півострові, крім випадків надзвичайних ситуацій, заборонено експорт певних товарів і технологій кримським компаніям або для використання в Криму в транспортному, телекомунікаційному та енергетичному секторах, а також у секторах, пов’язаних з розвідкою і видобутком нафти, газу і мінеральних ресурсів; забороняється надання технічної допомоги, посередницьких, будівельних або інженерних послуг, пов’язаних з інфраструктурою в цих секторах.

На продовження санкцій відреагувала речниця МЗС Росії Марія Захарова

“ЄС на рік продовжив санкції проти Криму і Севастополя. Знають, якою буде відповідь. Знають, що Крим за конституцією є частиною Російської Федерації. Знають, що рішення було ухвалене на основі кримського референдуму, результати якого перепідтверджено життям, яку ЄС ігнорувати не може. Знають, але все одно шукають улюблені граблі”, –  написала вона на своїй фейсбук-сторінці.

У червні 2021 року президент України Володимир Зеленський поскаржився, що старі санкції США і ЄС проти Росії вже не працюють. Він вважає, що необхідний новий формат санкційної політики.

У червні Міністерство фінансів Росії через загрозу посилення санкцій США вирішило радикально змінити структуру Фонду національного добробуту (ФНД). Цей фонд повністю позбудеться вкладень у доларах США, скоротить інвестиції в британський фунт, замінивши їх на євро, китайські юані й золото.

Нагадаємо, у червні відкрилась Експертна мережа Кримської платформи для членства міжнародних експертів та організацій. Мережа надаватиме рекомендації демократичним країнам, зокрема, як зробити санкції ефективнішими, щоб домогтися повернення Росії в межі міжнародного права та деокупувати Крим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter