Росія вилучає з Фонду національного добробуту долар, щоб уникнути санкцій

Дата: 04 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Мінфін Росії через загрозу посилення санкцій США вирішив радикально змінити структуру Фонду національного добробуту (ФНД). Цей фонд повністю позбудеться вкладень у доларах США, скоротить інвестиції в британський фунт, замінивши їх на євро, китайські юані і золото.

Про це 3 червня заявив міністр фінансів РФ Антон Силуанов на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на російське видання finanz.ru.

За його словами, операції проведе Центробанк РФ в найкоротші терміни. Це буде “найближчий місяць”, заявив він.

У свою чергу, перший віце-прем’єр і колишній помічник президента РФ з економіки Андрій Бєлоусов пояснив, що “це осмислене рішення, пов’язане в тому числі з погрозами санкцій, які озвучило керівництво США. За його словами, рішення було прийнято на рівні вищого керівництва країни. При цьому, на курсі рубля воно “чесно ніяк не відіб’ється”, заявив віце-прем’єр.

На 1 травня розмір ФНД, де накопичуються доходи російського бюджету від цін на нафту вище 43 дол. за барель, становив 13,8 трлн рублів, або 185,9 млрд дол. З них не витрачених грошей – приблизно дві третини. Це так звані ліквідні активи – іноземна валюта на суму 116,4 млрд дол., яка розміщена на рахунках в центрального банку і входить до складу міжнародних резервів країни.

Ці кошти вкладені в 39,84 млрд дол. (35%), 34,69 млрд євро (35%), 8,55 млрд фунтів стерлінгів (10%), 600,3 млрд ієн (5%) і 110,565 млрд китайських юанів (15%).

За словами Силуанова, частка британського фунта буде знижена до 5%, частка євро буде збільшена до 40%, китайського юаня – виросте до 30%, а ще 20% Мінфін вкладе в золото. Фактично влада замінить половину вкладень в фунти на європейську валюту, а доларові інвестиції конвертують в юані і золото.

Крім того, російська влада не планує купівлю фізичних злитків для ФНД – гроші вкладуть в умовний “металевий рахунок”, відкритий в Центробанку, пояснював Мінфін в кінці травня.

Як зазначає видання, в разі арешту резервів саме ФНД може стати мішенню західних фінансових властей, на відміну від резервів ЦБ РФ, який, відповідно до закону, не відповідає за зобов’язаннями держави та уряду.

“Безумовно, рішення викликане бажанням забезпечити збереження суверенного фонду в світлі високих санкційних ризиків після недавнього посилення санкцій США проти первинного рубльового держборгу і загроз, які зберігаються, для операцій уряду/держбанків і держкомпаній в доларах США”, – зазначає директор з інвестицій ІК “Локо-Інвест” Дмитро Польовий.

Утім, як він зауважив, знижуючи геополітичні ризики, Мінфін РФ збільшує ринкові: юані доведеться купувати за максимальним курсом за три роки, а золото – поблизу історичних максимумів ринку.

Нагадаємо, 13 березня 2021 року радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що адміністрація президента США Джо Байдена готує додаткову відповідь на шкідливі дії Росії, в тому числі і через отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

24 березня 2021 року віце-прем’єр уряду РФ Юрій Борисов повідомив про можливе блокування експорту в Росію із США всієї високотехнологічної продукції через американські санкцій. Це, зокрема, відіб’ється на роботі російської авіагалузі.

14 квітня 2021 року видання The New York Times повідомило, що адміністрація президента США Джо Байдена готова ввести нові санкції проти РФ у відповідь на передбачувані неправомірні дії, включаючи злом SolarWinds і спроби зірвати вибори в США. При цьому нові санкції повинні торкнутися і суверенного боргу РФ. Курси долара і євро різко виросли на торгах Московської біржі після того, як американські ЗМІ повідомили про плани США посилити санкції проти РФ.

15 квітня 2021 року США ввели санкції стосовно шести російських технологічний компаній і 32 юридичних і фізичних осіб.

За даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, протягом 2020 року в результаті бойових дій на сході України загинуло 49 військовослужбовців Збройних сил України та 18 мирних мешканців. 89 цивільних отримали різного ступеня поранення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter