ЄС затвердив санкції проти російських телеканалів: під забороною Первый канал, Россия-1, РЕН-ТВ та НТВ

Дата: 16 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Рада Євросоюзу затвердила дев’ятий пакет санкцій проти Росії. Вони включають призупинення ліцензій на мовлення в Європі російських каналів НТВ/НТВ Мир, Россия-1, РЕН-ТВ та Первого канала.

Про це йдеться у пресрелізі Ради Європейського Союзу.

Фото: Матриця української свободи

“Ці ЗМІ перебувають під постійним прямим чи непрямим контролем керівництва Російської Федерації. Їх використовують для безперервних та узгоджених дій щодо дезінформації та військової пропаганди, легітимізують російську агресію та підривають підтримку України”, – йдеться у повідомленні.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підкреслив, що рішення припинити мовлення прокремлівських медіа є важливим найперше для інформаційного поля Європи.

“Вітаю рішення Ради ЄС прийняти 9-й пакет санкцій, згідно з яким забороняється мовлення ще чотирьох російських ЗМІ на території ЄС. Заборону саме цих каналів ми лобіювали тривалий час. Також ми продовжуємо працювати над нашою ініціативою Інформаційного Рамштайну з метою побудови сильного спільного з партнерами інформаційного фронту для ефективної протидії російській пропаганді та дезінформації”, – додав він.

Відомо, що 14 грудня Французька мовна агенція Arcom закликала супутникову компанію Eutelsat припинити транслювати три російські телеканали, які висвітлювали війну в Україні, враховуючи їхні “неодноразові підбурювання до ненависті та насильства та численні недоліки у достовірності інформації”. Йдеться про трансляцію Россия-1, Первого канала та НТВ.

Россия-1 – канал, на якому транслюється щоденна програма “Вечір із Володимиром Соловйовим”, яку веде російський пропагандист, що перебуває під санкціями ЄС. Шоу також транслюється Першим каналом.

Нагадаємо, що у вересні об’єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій “Медіарух” звернулось до світових медіаасоціацій із закликом засудити російських пропагандистів, як це вже зробила Асоціація польських журналістів.

Члени “Медіаруху” переконані, що за заклики до вбивств українців, виправдання воєнних злочинів російської армії, дезінформацію російського населення та світової спільноти кремлівські пропагандисти мають відповідати тією ж мірою, як і російські військові.

Читайте також: “Для Росії не існує правил ані у звичайній, ані у інформаційній війні”: як протидіяти пропаганді

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter