Російських пропагандистів треба судити як воєнних злочинців — “Медіарух”

Дата: 02 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Об’єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій “Медіарух” звернулось до світових медіаасоціацій із закликом засудити російських пропагандистів, як це вже зробила Асоціація польських журналістів.

Про це повідомив “Детектор медіа”.

Російські пропагандисти Євгеній Попов і Ольга Скабєєва. Джерело: nedvijdom.ru

Члени “Медіаруху” переконані, що за заклики до вбивств українців, виправдання воєнних злочинів російської армії, дезінформацію російського населення та світової спільноти кремлівські пропагандисти мають відповідати тією ж мірою, як і російські військові.

“Детектор медіа” оприлюднив повний текст звернення.

24 серпня 2022 року Асоціація польських журналістів опублікувала рішучу заяву щодо російських пропагандистів, які мають понести відповідальність як воєнні злочинці. Заклики до вбивств українців, виправдання воєнних злочинів російської армії, дезінформація російського населення та світової спільноти – за всі ці дії кремлівські пропагандисти мають відповідати такою ж мірою, як і російські військові.

“Російських пропагандистів, які видають себе за журналістів, як-от Маргариту Симоньян, Володимира Соловйова, Дмитра Кисельова, Ольгу Скабєєву та багатьох інших слід судити як воєнних злочинців після падіння режиму Путіна”, – йдеться в заяві польських колег.

“Медіарух” закликає світові журналістські організації та національні медіаасоціації підтримати позицію Асоціації польських журналістів та єдиним фронтом домагатися справедливого покарання для всіх, чиїми зусиллями пропагандистська машина Кремля працює на повну потужність та щодня призводить до сотень невинних жертв і руйнувань.

Нагадаємо, медіарух “Медіа за усвідомлений вибір” започаткований 5 лютого 2019 року. Підписантами меморандуму цього руху стали “UA: Перший”, “Громадське радіо”, Укрінформ, Інтерфакс-Україна, Цензор.нет, “Український тиждень”, ГО “Незалежна медійна рада”, “Детектор медіа”, Інститут масової інформації, Центр прав людини ZMINA, інші організації та окремі журналісти. Загалом понад 70 учасників.

Водночас журналістська спільнота “Медіарух” об’єднала представників провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Ініціаторами її створення 16 листопада 2021 року виступили 29 журналістів та експертів. Мета “Медіаруху” — протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова.

Зараз триває об’єднавчий процес двох ініціатив.

Раніше із закликом судити російських пропагандистів як воєнних злочинців виступила Асоціація польських журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter