ЄС засудив страту людини азотом, що вперше провели у США

Дата: 26 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Європейський Союз глибоко шкодує про страту Кеннета Юджина Сміта в штаті Алабама у США.

З такою заявою виступили у дипломатичній службі ЄС. 

Ілюстраційне зображення. Активістка у футболці із закликом припинити страчувати людей. Фото: wjtv

Кеннет Сміт, засуджений за вбивство, провів в очікуванні страти більше ніж 30 років й за цей час, за його словами, у нього почались ментальні проблеми. Вперше стратити його спробували у листопаді 2022-го, але тоді не вдалось знайти потрібну вену, тож вбивство відклали. 

Захисники чоловіка виступали проти страти за допомогою азоту, бо вважали це експериментами на людях. Такий вид вбивства злочинців дозволений у трьох штатах США, втім, досі його ніколи не застосовували.

На думку європейських дипломатів, які посилаються на висновки експертів, задушення за допомогою азоту “є особливо жорстоким”. 

“Це (страта. – Ред.) порушення права на життя та остаточне заперечення людської гідності. Смертна кара не діє як стримуючий фактор злочинності, а є найвищою мірою покарання, яка робить судові помилки незворотними”, – мовлять у пресслужбі ЄС. 

Нині у США на страту чекають ще 196 людей, а торік у країні кількість приведених у виконання смертних вироків зросла, якщо порівнювати із 2020 роком. Так, у п’яти штатах вбили 24 людей. 

У ЄС закликали штати, що зберігають смертну кару, ввести мораторій і рухатися до її скасування відповідно до загальносвітової тенденції.  

Нагадаємо, що в Україні найвищою мірою покарання є довічне позбавлення волі, але і його у чинному вигляді вважають порушенням прав людини. 

Річ у тім, що довічні вироки українських судів неможливо переглянути. Відбувши 20 років покарання, засуджені можуть лише звернутися до президента з проханням про помилування. У такому разі довічне ув’язнення можуть замінити на 25 років позбавлення волі. 

Україна перебуває на першому місці серед пів сотні європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення. До початку повномасштабного російського вторгнення таких налічували 1541, але їх кількість збільшується

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter