Вперше в Україні чоловіка засудили за держзраду до довічного з конфіскацією усього майна

Дата: 07 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Мешканця Запоріжжя засудили до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна за те, що передавав ворогу дані про місця дислокації українських захисників. 

Про це розповів керівник прокуратури Запорізької області Сергій Спільник, передає “Укрінформ”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: РБК-Україна

Вирок суд виніс у вересні поточного року. 

За словами Спільника, 37-річний чоловік збирав та передавав росіянам дані про дислокацію військової техніки у березні-жовтні торік. 

“Це перший вирок по Україні, коли людина отримала довічне ув’язнення з конфіскацією всього майна (за державну зраду – Ред.)”, – додав Спільник. 

Щодо притягнення до відповідальності інших людей, обвинувачених у злочинах проти нацбезпеки, то керівник Запорізької прокуратури каже про підозру 94 особам та щонайменше 95 обвинувальних актів стосовно 101 особи, які направили до суду. З цих обвинувальних актів 12 винесли за фактами державної зради, 75 – колабораційна діяльність, 2 – поширення інформації про дислокацію військової техніки.

Нагадаємо, що вже кілька разів ЄСПЛ визнавав українське довічне ув’язнення порушенням прав людини, бо такі вироки неможливо переглянути. 

Незаконною неможливість перегляду довічних вироків назвав й Конституційний Суд. Україна перебуває на першому місці серед пів сотні європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення. До початку повномасштабного російського вторгнення таких налічували 1541. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter