ЄС засудив незаконне проведення Росією місцевих виборів у тимчасово окупованому Криму

Дата: 09 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Європейський Союз засудив проведення Російською Федерацією місцевих виборів у тимчасово окупованому Криму та м. Севастополі. 

Про це йдеться в заяві ЄС та заяві з цього приводу речника зовнішньодипломатичної служби ЄС Петера Стано.

ЄС рішуче засудив так звані “вибори” Росії в тимчасово окупованих Криму та Севастополі 6–8 вересня 2024 року. 

“ЄС не визнає цих так званих “виборів” у Криму та їхніх результатів. Вони є нікчемними й не можуть мати юридичних наслідків. Керівництво Росії та відповідальні за організацію цих нелегітимних дій будуть притягнені до відповідальності… Через більш як 10 років після вторгнення Росії і спробу протиправної анексії Криму ЄС підкреслює свою позицію: Крим – це Україна”, – заявив Стано. 

“Є один явний вихід з цієї війни: Росія має негайно припинити свою протиправну, неспровоковану і невиправдану загарбницьку війну проти України та вивести сили й техніку з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, – додав він. 

Як відомо, 6–8 вересня Росія провела вибори до місцевих органів влади суб’єктів РФ різного рівня.

В МЗС України наголосили, що результати так званих “виборів” є нікчемними, а самі “вибори” нелегітимні.

Під час проведення цих виборів були відсутні офіційні міжнародні спостерігачі. Міжнародна спільнота, ООН, ОБСЄ та інші організації ці вибори, їхні підсумки та депутатів не визнають.

“Суспільне Крим” повідомило, що на умовах анонімності поспілкувалося про російські вибори з мешканцями різних регіонів тимчасово окупованого Криму. Житель Євпаторії розповів, що створені РФ виборчі дільниці в місті майже порожні.

“Я на ці вибори взагалі не збирався. Проходив повз дільницю виборчу, там нікого. Навіть з першого погляду й не скажеш, що там узагалі хтось є. Якщо чесно, я нікого не знаю, хто має справу до цього голосування”, – повідомив він.

Водночас мешканець Севастополя підкреслив, що влада РФ активно рекламувала вибори, проте голосувати ходило дійсно мало людей.

“У нас багато реклами було містом. Одні мої знайомі ходили на вибори, казали, що на дільниці людей дуже мало. Мені якось байдуже до виборів, не збирався і не піду. Та й узагалі такі настрої, що це голосування та навіть вибори інших кандидатів нічого не змінять”, – розповів севастополець.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі засудило організоване РФ голосування на півострові. 

За даними заступника постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Дениса Чистікова, окупаційна влада вимагає від керівників бюджетних установ у Криму звітувати про кількість співробітників, які проголосували на незаконних російських виборах.

Денис Чистіков

Представництво президента України в АРК отримує також інформацію про зіпсовані бюлетені та висловлення невдоволення окупаційною владою, а також про підтримку України.

У представництві звернули увагу, що незаконними виборами на окупованих територіях Росія намагається інтегрувати українські території в російську дійсність та легалізувати наслідки своєї агресивної політики.

Вказавши на незаконність виборів, представництво нагадало, що вибори на півострові можуть бути лише тоді, коли Україна відновить контроль та державний суверенітет над Кримом.

Напередодні стало відомо, що ЄС вилучив із санкційного списку російського ексгонщика Нікіту Мазепіна та матір померлого ватажка вагнерівців Віолетту Пригожину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter