ЄС запровадив санкції проти ще 8 компаній та 12 фізичних осіб у Білорусі

Дата: 03 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Рада ЄС прийняла рішення запровадити обмежувальні заходи ще щодо 12 фізичних та 8 юридичних осіб, причетних до продовження внутрішніх репресій і порушень прав людини в Білорусі.

Про це йдеться у заяві Ради, пише “Європейська правда“.

Фото: minskpromstroy

Ці заходи доповнюють санкції, запроваджені у п’ятницю в контексті участі Білорусі у війні Росії проти України, і є шостим пакетом санкцій проти режиму Лукашенка, пов’язаним із внутрішньою ситуацією в Білорусі.

Сьогоднішнє рішення спрямоване проти відомих діячів, відповідальних за порушення прав людини або серйозний підрив демократії та верховенства права в Білорусі. Перелічені особи несуть відповідальність за репресії проти громадянського суспільства та демократичної опозиції або отримують вигоду та підтримують режим Лукашенка.

До нових списків увійшли високопоставлені чиновники, бізнесмени та члени їхніх сімей, представники судової влади та провідні пропагандисти, відповідальні за поширення дезінформації та заклики до насильства.

Сьогоднішній раунд санкцій також спрямований проти таких компаній, як “Білоруськалій”, основного виробника калію в Білорусі та його експортного підрозділу “Білоруської калійної компанії”, державної телерадіомовної компанії “Белтелерадіо”, НПЗ “Нафтан”, найбільшого у Білорусії виробника тютюнових виробів — “Гродненська тютюнова фабрика “Німан” і приватного виробника тютюнових виробів “Інтер Тобако”.

Санкції також запроваджено щодо виробника комунальної автотехніки “Білкомунмаш” (Мінськ) та найбільшого в Білорусї логістичного оператора — держкомпанії “Белмитсервіс”.

Загалом обмежувальні заходи ЄС щодо Білорусі тепер поширюються на 195 фізичних та 35 юридичних осіб. Активи осіб, які включені до списку, підлягають заморожуванню, а громадянам та компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. Крім того, на фізичних осіб поширюється заборона на в’їзд чи транзит через територію ЄС.

Як відомо, 3 травня Рада ЄС затвердила шостий пакет економічних і персональних санкцій, спрямованих проти РФ і Білорусі. Новий пакет включає низку заходів, спрямованих на ефективне перешкоджання здатності Росії продовжити агресію.

Зокрема, ЄС вирішив заборонити закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів з Росії до ЄС. Поступова відмова від російської нафти триватиме від шести місяців для сирої нафти до восьми місяців для інших нафтопродуктів.

Крім того, ЄС поширює діючу заборону на надання спеціалізованих послуг фінансових повідомлень (SWIFT) на три додаткові російські кредитні установи – найбільший російський банк Сбербанк, Кредитний банк Москви та Російський сільськогосподарський банк – а також Білоруський банк розвитку та реконструкції.

Також ЄС призупиняє мовлення в блоці ще трьох російських державних телеканалів: “Россия РТР/РТР Планета”, “Россия 24” / “Россия 24” і “Міжнародний телецентр”.

ЄС розширить перелік товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному розвитку сектору оборони та безпеки Росії. Він включатиме 80 хімічних речовин, які можуть бути використані для виробництва хімічної зброї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter