Посли Євросоюзу затвердили шостий пакет санкцій проти Росії

Дата: 02 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Посли Євросоюзу затвердили шостий пакет санкцій проти Росії, до якого увійшло часткове нафтове ембарго.

Про це повідомив кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк у твіттері.

Ілюстрація: 24 канал

“6-й пакет санкцій проти РФ затверджений послами ЄС – без персональних санкцій проти патріарха Кирила”, – написав Джозвяк.

Представники ЄС погодилися виключити патріарха Кирила, який очолює Російську православну церкву, зі списку підсанкційних осіб, про що раніше вимагав президент Угорщини Віктор Орбан. 

Джозвяк зазначив, що деталі нового пакета санкцій мають опублікувати в офіційному журналі ЄС у п’ятницю. 

Про деякі з них пише Bloomberg. Так, видання зазначає, що нові заходи заборонятимуть закупівлю сирої нафти з Росії, яку постачають до країн-членів морем за шість місяців, і нафтопродуктів за вісім місяців. Трубопровідна нафта буде тимчасово збережена як поступка Угорщині та іншим країнам, які не мають виходу до моря та покладаються на російські поставки через нафтопровод “Дружба”.

Пакет санкцій також призведе до відключення найбільшого російського банку – Сбєрбанку – від міжнародної платіжної системи SWIFT. Це стосуватиметься й Московського кредитного банку та Російського агробанку.  

Санкції також містять заборону на страхування, пов’язану з доставкою нафти в треті країни, яка набуде чинності через шість місяців після офіційного ухвалення пакета, і має на меті обмежити можливості Москви перенаправити свої поставки деінде у світі.

Ще десятки людей, зазначає Bloomberg, зокрема Аліну Кабаєву, колишню олімпійську гімнастку, пов’язану з Володимиром Путіним, внесуть до санкційного списку.

У ньому також: 

  • речниця МЗС РФ Марія Захаров
  • віолончеліст Сергій Ролдугін
  • бізнесмени Олексій Мордашов та Рік Нісанов, а також дружина та двоє синів Мордашова
  • міністр будівництва Ірек Файзуллін
  • Андрій Гасилов, вказаний як особа, яка має стосунок до компанії “Аргумент”
  • гендиректор “Росгеології” Сергій Горьков
  • віцепрем’єр росії Дмитро Григоренко
  • голова компанії Imperial Yachts Євген Кочман
  • топменеджер компанії “РТИ-Системы” Євген Новицький
  • гендиректор Об’єднаної авіабудівної корпорації Юрій Слюсар
  • міністр економічного розвитку Максим Решетников
  • міністр транспорту Віталій Савель

Запровадять санкції й проти десятків військовослужбовців, зокрема тих, кого вважають відповідальними за воєнні злочини в Бучі, а також компаній, що надають обладнання та послуги, а також забезпечують постачання російських збройних сил.

Заходи в запропонованому пакеті санкцій ЄС також містять заборону можливості надавати консультаційні послуги російським компаніям та торгівлю низкою хімічних речовин.

Напередодні в Офісі президента України заявили, що останні санкції ЄС проти Росії, які забороняють більшість імпорту її нафти, недостатні, а темпи санкцій досі були занадто повільними.

“Якщо ви мене запитаєте, я б сказав, що це було занадто повільно, занадто пізно і точно не досить”, – цитувало заступника глави Офісу президента Ігоря Жовкву агентство Reuters. Україну також не влаштовують темпи постачань зброї із Заходу, сказав він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter