У наступному пакеті санкцій ЄС проти Росії не буде газового ембарго. Україна наполягає на посиленні санкцій

Дата: 31 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський Союз не обговорюватиме газового ембарго в межах наступного пакета санкцій щодо Росії за війну проти України.

Про це, як пише “Європейська правда”, заявив у вівторок канцлер Австрії Карл Негаммер, прибувши на другий день саміту лідерів Євросоюзу в Брюсселі.

Президент Росії Володимир Путін та канцлер Австрії Карл Негаммер

“Вчора було чітко зрозуміло, і сьогодні я знову скажу: газове ембарго не буде темою. Олаф Шольц також чітко заявив про це”, – сказав він журналістам.

“Газ – це зовсім інше, ніж нафта, коли йдеться про безпеку постачання. Російську нафту набагато простіше компенсувати… Газ – це зовсім інше, тому газове ембарго не буде питанням у наступному пакеті санкцій”, – додав він.

Після першого дня саміту, на якому лідери погодили нафтове ембарго з винятками постачання через трубопроводи, посадовці та дипломати заявили, що припинити закупівлю ЄС російського природного газу буде ще складніше. 

Водночас глава Євроради Шарль Мішель запевнив, що глави держав і урядів ЄС віддані виконанню своїх зобов’язань, взятих на саміті у Версалі в березні, щодо припинення десятиліть залежності від російської енергії.

Очільник уряду Нідерландів Марк Рютте сказав, що лідери підійдуть до наступного раунду санкцій по-іншому, щоб не зайти в глухий кут.

“Сьогодні ввечері я та інші просили, щоб, коли ми працюватимемо над сьомим пакетом, ми заздалегідь обговорили всі технічні моменти, перш ніж почати обговорювати, як виглядатимуть фактичні санкції”, – сказав Рютте.

Напередодні видання Politico опублікувало перелік європейських енергетичних компаній, які наразі продовжують отримувати російський газ. Деталі їхніх розрахунків з “Газпромом”, зокрема чи відкривали вони рахунки в рублях на вимогу Росії, не є публічною інформацією. 

Це компанії з Німеччини, Франції, Італії, Угорщини, Чехії, Словаччини і Словенії. Лише італійська компанія прямо визнала, що має рахунок і в євро, і в рублях. 

Щодо угорської MVM міністр закордонних справ Петер Сіярто на початку квітня заявив, що розрахунки відбуваються в євро, “Газпромбанк” конвертує їх і виплачує кошти “Газпром експорту”. Він зазначив також, що новий контакт між дочірньою компанією MVM CEE Energy та “Газпром експортом”, підписаний у вересні, вже припускає виплати в альтернативній валюті. 

Німецька VNG у коментарі від 9 травня повідомила, що платитиме за рахунками, які й далі будуть у євро, на рахунки в “Газпромбанку”, та вважає, що “конвертування в рублі не спричинить ніяких труднощів і… відкриття рахунку відбулося без проблем”

У німецькій RWE сказали 16 травня, що підготувалися до виплат у євро і відкрили відповідний рахунок, та зауважили, що діють згідно із загальноєвропейськими й національними правилами.  

Аналогічну заяву оприлюднила німецька Uniper, зазначивши, що підготувалася до “відповідних до контракту виплат у євро на цей рахунок згідно з новим механізмом”.  

Французька Engie заявила, що підготувалася виконувати свої зобов’язання щодо оплати, “доки це  відповідатиме європейській рамці санкцій проти РФ”

Італійська Eni 17 травня заявила, що “почала процес відкриття двох рахунків у “Газпромбанку” на запобіжній основі: один у євро та другий у рублях”

Австрійська OMV стверджує, що здійснює оплату згідно із санкційним механізмом. 

У чеській ČEZ прокоментували, що платять у євро згідно з рекомендацією Єврокомісії, а деталі коментувати не можуть.  

Словацька SPP  і словенська Geoplin заявляють, що розраховуються в євро згідно з чинним контрактом і рекомендаціями європейських установ. 

У квітні Єврокомісія повідомила, що санкції ЄС не забороняють відкривати рахунок у “Газпромбанку”, хоча й зазначила, що клієнти можуть просити російську сторону виконувати зобов’язання за контрактом так, як до схвалення останніх російських вимог про оплату через схему подвійних рахунків, у євро або доларах та в рублях для конвертування. 

Речник Єврокомісії в травні прокоментував, що порушенням санкцій вважатиметься те, що виходить за межі оплати в євро на рахунок у “Газпромі”, але в ЄС продовжують скаржитися на брак ясності, чи вважається порушенням санкцій відкриття рахунку в рублях для конвертування.  

Тим часом в Офісі президента України заявили, що останні санкції ЄС проти Росії, які забороняють більшість імпорту її нафти, недостатні, а темпи санкцій досі були занадто повільними.

“Якщо ви мене запитаєте, я б сказав, що це було занадто повільно, занадто пізно і точно не досить”, – цитує заступника глави Офісу президента Ігоря Жовкву агентство Reuters. Україну також не влаштовують темпи постачань зброї із Заходу, сказав він.

“Якби ми були задоволені, ми б негайно почали звільнення Маріуполя і викинули російські сили з Донбасу. Ми віримо в обіцянки”, – сказав він.

Як відомо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населення, воєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Нагадаємо, з 24 лютого до 26 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 8 766 випадків загибелі або поранення цивільних осіб у контексті збройного нападу Росії на Україну. Із цієї кількості 4 031 загиблий, з них 261 дитина. 4 735 отримали поранення, з яких 406 дітей, переважно внаслідок обстрілів і авіаударів. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Зруйнована внаслідок обстрілу російськими ракетами частина будівлі загальноосвітньої школи №2 м. Новгород-Сіверський Чернігівської області
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
У “Крим SOS” повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2  мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. До цієї статистики входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань. 
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter