Лідери ЄС погодили шостий пакет санкцій проти Росії з частковою забороною на імпорт нафти

Дата: 31 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Лідери Європейського Союзу погодили шостий пакет санкцій щодо Росії через її військову агресію проти України, який серед іншого передбачає часткове ембарго на імпорт російської нафти.

Про це повідомили на сайті Ради Європи.

Фото: Reuters

Заборона на імпорт російської нафти зачепить 2/3 імпорту, а саме тої нафти, яку доставляють до ЄС морським шляхом. Тимчасовий виняток зробили для нафти, яку постачають трубопроводом “Дружба”.

“Санкції негайно вплинуть на 75% імпорту російської нафти. А до кінця року 90% російської нафти, яка імпортується до Європи, потрапить під заборону”,наголосив голова Європейської ради Шарль Мішель.

Майже повне ембарго, про яке говорить Мішель, почне діяти, коли Польща та Німеччина, які під’єднані до трубопроводу, перестануть купувати російську нафту. Голова Європейської ради схарактеризував уведення заборони як “максимальний тиск на Росію з метою припинення війни”.

Інші 10% російської нафти будуть тимчасово звільнені від ембарго, як пояснюють у виданні Reuters, через залежність від них Угорщини, Словаччини та Чехії.

Зачеплять нові санкції й банківський сектор Росії: російський Сбербанк мають відімкнути від системи SWIFT.

Також на території ЄС заборонять трансляції трьох державних російських мовників, а список підсанкційних осіб, відповідальних за воєнні злочини в Україні, планують розширити. 

Окрім цього, ЄС готовий виділити Україні ще 9 мільярдів євро макрофінансової допомоги. 

Лідери ЄС закликали Росію негайно припинити невибіркові напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру й негайно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

“Звірства, які вчиняють російські війська, а також страждання та руйнування, які завдають, невимовні… Росія, Білорусь і всі винні будуть притягнуті до відповідальності за свої дії відповідно до міжнародного права”, – кажуть у ЄС.

Нагадаємо, що РФ уже стала лідеркою у світі за кількістю накладених санкцій, обігнавши Іран та Північну Корею. Від 24 лютого, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, стосовно країни ввели вже 7826 обмежень (станом на 25 травня 2022 року).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter