ЄС запровадив нові санкції проти членів ПВК “Вагнер”, зокрема, причетних до штурму Соледара

Дата: 26 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Рада Європейського Союзу ввела додаткові обмежувальні заходи щодо фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з ПВК “Вагнер”, зважаючи на міжнародний масштаб і серйозність діяльності групи, а також її дестабілізуючий вплив на країни, в яких вона діє.

Про це йдеться на сайті установи. 

Фото: “Апостроф”

“Діяльність ПВК “Вагнер” становить загрозу для людей у ​​країнах, де вона працює та для Європейського Союзу. Вони загрожують міжнародному миру та безпеці, оскільки не діють у жодних правових рамках. ЄС сповнений рішучості продовжувати вживати відчутних заходів проти порушень міжнародного права. Ми виступаємо за права людини усюди”, – зазначив Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

В Європейській раді наголосили, що ПВК “Вагнер” базується в Росії та веде діяльність в кількох країнах, зокрема Україні, Лівії, Центральноафриканській Республіці (ЦАР), Малі та Судані.

Так, Рада включила до списку вісім фізичних та сім юридичних осіб відповідальних або причетних до серйозних порушень прав людини в Центральноафриканській Республіці та Судані, а також одну особу відповідальну за дії, що загрожують миру, безпеці чи стабільності Малі.

Двох осіб також включили до списку за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

До списку, зокрема, входять:

  • два командири сил ПВК “Вагнер”, які брали активну участь у захопленні міста Соледар в Україні в січні 2023 року;
  • голова групи в Малі, де найманці брали участь в актах насильства та численних порушеннях прав людини, включаючи позасудові вбивства;
  • різні високопоставлені члени угруповання в Центральноафриканській Республіці.

У санкційному списку опинилися і Фонд захисту національних цінностей (FDNV), відділ зв’язків із громадськістю ПВК “Вагнер” та очільник цього відділу. Центральноафриканську радіостанцію Lengo Sengo також включили до списку за участь в операціях впливу в інтернеті від імені Росії та ПВК “Вагнер” з метою маніпулювання громадською думкою.

Усі перелічені організації підлягають замороженню активів, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. Фізичні особи також підпадають під заборону на в’їзд, яка забороняє їм в’їзд або транзит через територію ЄС.

Нагадаємо, що країнам ЄС пізно ввечері 24 лютого 2023 року таки вдалося погодити десятий пакет санкцій проти Росії після невдалої спроби у четвер.

Санкції передбачають поміж іншим жорсткіші обмеження на експорт до Росії продукції подвійного призначення та технологій, цільові обмежувальні заходи проти фізичних та юридичних осіб, які підтримують війну, поширюють пропаганду або постачають безпілотники, що використовуються Росією у війні, та заходи протидії російській дезінформації. 

Один дипломат ЄС повідомив AFP, що в списку перебувають 120 фізичних та юридичних осіб і ще три російських банки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter