ЄС закликав Росію до діалогу в кримському питанні

Дата: 23 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Віцепрезидент Єврокомісії Жозеп Боррель заявив, що позиція ЄС щодо Криму незмінна.

Про це він сказав під час брифінгу в Києві 22 вересня, інформує “Крим.Реалії“.

ЄС повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Ми не визнаємо незаконної анексії Криму. Президент Зеленський зробив багато для того, щоб розширити діалог і дипломатію. Ми закликаємо Росію зробити те саме”, – сказав Боррель на брифінгу.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба водночас повідомив, що обговорив із віцепрезидентом Єврокомісії створення міжнародного майданчика з питання деокупації Криму.

Президент України Володимир Зеленський після переговорів з Жозепом Боррелем заявив, що питання створення переговорного майданчика з деокупації Криму обговорюватимуть на 22-му саміті Україна – ЄС.

Як відомо, Україна обрала політико-дипломатичний шлях звільнення тимчасово окупованих територій. Наразі вона домагається створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, Росії в цій платформі не буде

У травні 2020 року в МЗС повідомили, що готують стратегію деокупації Криму. Поки цей план існує лише в проєктному варіанті, але згодом буде розширений і доповнений завдяки ініціативам від РНБО, уряду та Офісу президента.

Читайте також: “Чи готові українці повертати Крим та кримчан: дослідження настроїв щодо окупованого півострова”

Нагадаємо, у лютому 2014 року в Криму з’явилися озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків. Вони захопили будівлю Верховної Ради Криму, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти та блокували дії українських військ. Росія спочатку відмовлялася офіційно визнавати їх своїми військовослужбовцями, проте згодом президент країни Володимир Путін заявив, що це були російські військові.
 
Установивши контроль над Автономною Республікою Крим та містом Севастополем, Російська Федерація розпочала в такий спосіб міжнародний збройний конфлікт, що триває досі. Відповідно до міжнародного гуманітарного права, Крим вважається окупованою територією, а його мешканці перебувають під спеціальним захистом.
 
16 березня 2014 року на території АР Крим і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу “референдум” про статус півострова. За його результатами РФ долучила півострів до свого складу. УкраїнаЄвропейський Союз та США не визнали результатів голосування на “референдумі”.
 
Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними, засудивши дії Росії. 2014 року Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції №68/262 закликала всі держави, міжнародні організації та спеціальні установи “не визнавати жодних змін статусу автономії в Україні та м. Севастополя на підставі “референдуму” й утриматися від будь-яких дій або поведінки, що можуть бути інтерпретовані як визнання будь-якої зміни статусу”.
 
Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія не визнає своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права відповідно до свого статусу країни-окупанта. Вона також заперечує анексію півострова та називає це “відновленням історичної справедливості”.
 
Український парламент офіційно оголосив датою початку тимчасової окупації Криму Росією 20 лютого 2014 року.
 
Українська влада домагається створення міжнародного майданчика для переговорів щодо майбутнього повернення Криму. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter