ЄС виступає за створення спеціального суду для розслідування злочину агресії Росії

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

ЄС пропонує створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії Росії.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у середу, повідомляє “Європейська правда”.

Урсула фон дер Ляєн

За її словами, продовжуючи підтримувати Міжнародний кримінальний суд, ЄС пропонує створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії Росії. 

Вона зазначила, що ЄС готовий розпочати роботу з міжнародною спільнотою, щоб досягти максимально широкої міжнародної підтримки для роботи цього спеціалізованого суду.

Раніше посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич повідомив, що у Європейській службі зовнішніх дій готують позицію щодо можливих опцій створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва Росії за злочин агресії проти України.

Кориневич наголосив на необхідності створення трибуналу. Він пояснив: якби не було цього материнського злочину агресії, в Україні б не сталися інші види міжнародних злочинів – воєнні злочини, злочини проти людяності та, ймовірно, геноцид українського народу. Кориневич переконаний, без переслідування винних за цей злочин правосуддя неможливе.

За його словами, важливо забезпечити міжнародність трибуналу, долучаючи до його створення якомога більше держав, щоб розв’язати питання імунітетів для міжнародних злочинців.

Також повідомлялося, що Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Створення спецтрибуналу вже підтримали різні організації та держави – від Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту до національних парламентів України, Литви, Естонії та Нідерландів.

Напередодні українські правозахисники розкритикували владу, яка досі не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter