ЄС виділяє 150 млн євро для підтримки вразливих категорій українців взимку

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський Союз виділить 175 мільйонів євро для підтримки найбільш вразливих категорій населення в Україні та Молдові, а також допоможе з розгортанням прихистків для українців на час зими.

Про це під час візиту до Києва в середу оголосив єврокомісар з кризового регулювання Янез Ленарчич, повідомляє сайт Єврокомісії. 

Янез Ленарчич в Києві. Фото: Офіс президента.

Єврокомісар прибув до столиці України, щоб координувати одну з наймасштабніших операцій ЄС з реагування на надзвичайні ситуації. Під час візиту він зустрівся, зокрема, з президентом Володимиром Зеленським. 

“Майбутня зима, ймовірно, принесе Україні серйозні виклики, і ми повинні бути готовими до них. За рахунок наших програм rescEU тимчасовий притулок буде негайно розгорнуто в трьох різних регіонах України – Рівненській області, Бучанському районі та Харківській області”, – сказав Ленарчич.

Там уточнили, що ЄС допоможе виділить 62,3 мільйона євро для підготовки пунктів тимчасового розміщення та забезпечення їх усім необхідним. 500 пунктів будуть розміщені в Рівненській області, 550 – у Бучанському районі та 600 – в Харківській області в Україні. Кожен пункт може прийняти до п’яти осіб і повністю обладнаний ліжками та обігрівачами.

З анонсованих 175 мільйонів євро гуманітарної допомоги 150 мільйонів буде виділено на допомогу в Україні, 25 млн – для Молдови.

Кошти передусім будуть спрямовані на забезпечення вразливих категорій людей житлом, придатним для проживання взимку, забезпечення освіти, їжі, доступу до води, а також навчання з питань надзвичайних ситуацій, охорону здоров’я та допомогу у сфері захисту.  

У Єврокомісії зазначили, що, враховуючи це нове фінансування, загальна сума гуманітарної допомоги ЄС у відповідь на війну Росії в Україні перевищить 500 мільйонів євро.

Раніше міністерка внутрішньої торгівлі та розвитку співробітництва Нідерландів Ліше Шрайнемахер оголосила про виділення 70 мільйонів євро для забезпечення опалення в Україні.

Нагадаємо, що загалом в Україні через війну понад 7 мільйонів українців стали внутрішньо переміщеними особами. З них понад 1 мільйон – це діти. Лідер за кількістю внутрішніх переселенців – східний регіон. У Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій областях перебуває 1,9 мільйона ВПО.

1,7 млн осіб обрали місцем тимчасового проживання Захід України: Львівську, Івано-Франківську, Чернівецьку, Закарпатську, Тернопільську, Хмельницьку, Рівненську та Волинську області.

В Україні наразі облаштували 6 570 місць компактного проживання для внутрішніх переселенців. Влада планує збільшити кількість модульних містечок у регіонах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter