ЄС укотре закликав Росію визнати свою провину в збитті рейсу MH17

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Європейський Союз знову закликає Російську Федерацію визнати свою відповідальність за трагедію зі збиттям малайзійського “боїнга” МН17 у 2014 році. 

З такою заявою до річниці трагедії виступили в Раді ЄС. 

Уламки літака. Фото: Reuters

Трьох обвинувачених у справі окружний суд Гааги визнав винними. Йдеться про Ігоря ГіркінаСергія Дубінського та Леоніда Харченка, які отримали довічне. Четвертого обвинуваченого – Олега Пулатова – виправдали. 

Внаслідок падіння літака загинули 298 людей. 

Рада ЄС у своїй заяві до 10-ї річниці трагедії нагадала, що повністю підтримує зусилля щодо встановлення правди, справедливості та підзвітності в трагедії відповідно до Резолюції 2166 Ради Безпеки ООН.  

“Зенітно-ракетна система БУК, використана для збиття рейсу MH17, поза сумнівом, належала збройним силам Російської Федерації. Жодна російська дезінформаційна операція не може відвернути увагу від цих основних фактів, встановлених судом”, – нагадали в ЄС.

Після оголошення вироку в справі МН17 слідчі оприлюднили запис розмови Путіна з ватажком бойовиків на Донбасі Ігорем Плотницьким. Розмова відбулася 15 листопада 2017 року, й хоча зробили запис уже після збиття літака, але він доводить, що Путін причетний до керування бойовиками на окупованій частині України.

Нагадаємо, що засуджений до довічного за збиття МН17 Ігор Гіркін отримав чотири роки колонії в Росії за “заклики до екстремізму”. 

Гіркіна, який зізнавався, що “спусковий гачок війни” в Україні “натиснув він”, російські силовики затримали торік, після того як він критикував чинну владу, зокрема прямо Путіна. Він радив диктатору мовчати, щоб не ганьбитись. 

Під час суду адвокати Гіркіна розповіли, що причиною переслідування стали публікації терориста в мережі, які читав неназваний кримчанин і обурився. Цікаво, що Гіркін у Криму у 2014-му очолював диверсійний загін та активно і Гіркін організовував збір кримських депутатів для призначення так званого референдуму й командував штурмом фотограмметричного центру в Сімферополі. брав учать в окупації півострова. 

Фотографія обкладинки: AFP 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter