ЄС ще на рік подовжив санкції проти Росії та готує 13-й пакет

Дата: 22 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Рада Європейського Союзу продовжила на рік санкції проти Російської Федерації через окупацію частини території України.

Відповідне рішення опублікували в Офіційному журналі ЄС.

Фото з відкритих джерел

В документі йдеться, що доки Росія продовжує “порушувати заборону на застосування сили, що є серйозним порушенням міжнародного права“, тому доцільно зберігати усі санкції, які ввів Євросоюз, а до того ж вжити нових обмежень.

“Отже, обмежувальні заходи мають бути продовжені ще на 12 місяців, до 24 лютого 2025 року”, – йдеться у заяві.

Рішення щодо продовження санкцій ухвалили в Брюсселі 19 лютого 2024 року. Чинності воно набуло 20 лютого.

Рада ЄС запровадила санкції проти Росії 23 лютого 2022 року, а 6 жовтня розширила географічну сферу дії обмежень на всі непідконтрольні уряду України райони Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей.

За даними медіа, нині у ЄС обговорюють вже 13-й пакет санкцій щодо РФ, що стосуватимуться тих, хто причетний до викрадення українських дітей. Серед людей, які можуть опинитись у переліку, називають Інну Варламову – дружину російського депутата Держдуми Сергія Миронова, родина якого особисто причетна до депортацій. 

Фігуруватимуть у переліку й громадяни Білорусі. 

Нагадаємо, влітку минулого року Рада ЄС продовжила дію секторальних санкцій проти Росії, ще на шість місяців – до 31 січня 2024 року.

Пакет санкцій, який вперше запровадили у 2014 році у відповідь на “дестабілізацію” Росією України, значно розширили у лютому 2022 року, через військову агресію РФ проти України.

Зараз санкції складаються з широкого спектра секторальних заходів, зокрема, йдеться про обмеження на торгівлю, фінанси, технології та товари подвійного призначення, промисловість, транспорт та предмети розкоші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter