Є випадки, коли українських захисників повертають з полону мертвими – представник Коордштабу

Дата: 21 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У полоні українські військовослужбовці можуть померти від поранень, які вони отримали на полі бою, від катувань або хронічних захворювань. До таких трагічних наслідків може призвести відсутність належного медичного обслуговування. 

Про це виданню ZMINA розповів представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими (КШ).

Ілюстративне фото: Росія повертає Україні тіла військових, які були полоненими (Getty Images)
 

На жаль, є випадки, коли наших захисників повертають з полону мертвими. Після цього проводиться судово-медична експертиза по кожному тілу, під час якої медексперти намагаються з’ясувати причини загибелі бійців у полоні”, – сказав представник КШ.

За його словами, якщо людина померла в полоні, росіяни повинні негайно сповістити про це Червоний Хрест. Але вони цього не роблять. Бувають випадки, коли РФ зберігає тіло померлої людини декілька місяців і лише під час обміну тілами відправляє його до України. Інколи, коли українська сторона думає, що людина жива і перебуває у полоні, з’ясовується, що вона вже мертва. І потім її тіло передають під час обмінів.

Це все трагічні історії наших родин. Ми знаємо про такі випадки. Таким чином РФ порушує всі міжнародні норми, не повідомляючи Червоний Хрест про загибель військовополонених”, – додає він.

На думку представника Коордштабу, росіяни повертають тіла з полону у більш-менш нормальному стані – їх можна впізнати та ідентифікувати. Це свідчить про те, що вони їх зберігають у належних умовах. Як тільки тіло повертають, КШ одразу сповіщає про це рідних загиблого.

У серпні керівник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк повідомляв, що під час передавання тіл військових, які загинули, боронячи Україну від російського вторгнення, Росія передала щонайменше 12 тіл захисників, яких до цього вважали полоненими. 

Раніше, спілкуючись із родинами полонених, представник Уповноваженого Верховної ради з прав людини Олександр Кононенко наголошував, що РФ зволікає з поверненням тіл, щоб ускладнити встановлення причини смерті. 

Нагадаємо, 10 грудня родичі військовополонених провели на майдані Незалежності акцію “Втрачений зв’язок” з метою підтримки українських військовополонених. Організатором акції виступило громадське об’єднання “Жінки зі сталі” та родини полонених захисників. 

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов повідомив, що переговорна група від України продовжує вести перемовини з російською стороною щодо майбутніх обмінів. Зокрема, триває організаційна та правова робота з розширення компетенції Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими у взаємодії з Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter