Переговори щодо обмінів полоненими тривають, і в ГУР очікують на “добрі новини” в цій сфері – Юсов

Дата: 18 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Переговорна група від України продовжує вести перемовини з російською стороною щодо майбутніх обмінів. Зокрема, триває організаційна та правова робота з розширення компетенції Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими у взаємодії з Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Про це виданню ZMINA розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

 “Україна продовжує робити все можливе, щоб обміни продовжувались. Переговорна група працює, як би не було важко. Контакти з державою-агресором так само тривають. Є надія, що буде результат”, – пояснив він.

Андрій Юсов додав, що триває організаційна та правова робота з розширення компетенції Координаційного штабу у взаємодії з Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

“Це серйозна робота, тому ми всі розраховуємо на те, що будуть добрі новини щодо обмінів”, – каже посадовець.

Нагадаємо, російська сторона використовує тему заручників та полонених як важіль впливу на внутрішню ситуацію в Україні, зокрема для розхитування громадськості.

В Офісі Омбудсмана зазначають, що, згідно з Женевською конвенцією, порядок повернення цивільних бранців не є визначеним, відповідно немає жодного сталого механізму їхнього повернення, на який Україна могла б спиратись. Тому Росія використовує це зі своєю метою.

За словами Омбудсмана Дмитра Лубінця, зараз РФ застосовує нову стратегію – практично нікого не повертати. Водночас вони виходять на зв’язок з родичами цивільних заручників і військовополонених та розповідають, що вони готові повернути всіх, а насправді це Україна не хоче їх забирати. Росіяни пропонують рідним виходити на акції протесту, перекривати дороги або блокувати адміністративні будівлі.

Раніше ZMINA повідомляла, що восени 2023 року Україна оголосила про створення двох змішаних медичних комісій (ЗМК), завдяки яким повертатимуть важкопоранених військовополонених додому. Такий підхід застосовують під час війн для репатріації поранених полонених або перевезення їх до нейтральних країн, отримання ними необхідних ліків та медичної допомоги. Тож надалі повернення поранених військових мало відбуватися не через обміни, а за допомогою ЗМК. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter