Ялтинський блогер Гайворонський подав касацію через його депортацію з Криму

Дата: 11 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кримський журналіст і блогер з Ялти Євген Гайворонський у Четвертому касаційному суді загальної юрисдикції Краснодара сусідньої Росії оскаржив рішення російського суду про депортацію його до України.

Про це він повідомив “Крим.Реалії“.

Євген Гайворонський

Блогер подав касаційну скаргу на рішення формування, що називає себе “Верховним судом Криму”, яке 16 січня цього року підтвердило рішення так званого Ялтинського суду “про примусове видворення Гайворонського за межі Росії”.

У тексті скарги захист Гайворонського зазначає: “Оскільки Крим є територією України, а Гайворонський Є. Б. – її громадянином, то він може безперешкодно перебувати в Криму як на території країни свого громадянства”.

Гайворонський також повідомив, що його мета – домогтися визнання російською владою, що Крим – це Україна навіть за російськими законами”.

Він додав, що на фінальній стадії перебуває підготування його скарги до Європейського суду з прав людини.

Моя мета – створити прецеденти, що пришвидшать деокупацію Криму і надихнуть десятки тисяч потерпілих за допомогою міжнародного права отримати серйозні компенсації від Росії за її військові злочини.

Євген Гайворонський

Нагадаємо, 20 грудня 2019 року “Ялтинський міський суд” ухвалив рішення про “примусове видворення” Євгена Гайворонського “з території Росії”.

28 квітня блогер вийшов на пікет до російського посольства в Києві. Він тримав у руках плакат “Пустіть Крим в Україну”, “Свободу Олегу Софянику“, “Крим – це Україна”

Як відомо, Гайворонський народився в Донецьку, навчався на журфаку місцевого вишу і вів у місті журналістську діяльність. Декілька років чоловік жив в окупованій Ялті, де працював прессекретарем у місцевій проросійській громадській організації “Народна єдність”, яка активно виступала за проведення так званого референдуму про приєднання півострова до Росії.

Згодом журналіст редагував проросійський “Евразийский журнал”, був кореспондентом кримської редакції російського видання “Комсомольская правда”, а після звільнення став співпрацювати із севастопольським виданням “Примечания”. Його називають опозиційним за критику місцевої влади. Через свої публікації журналіст став небажаним і владі Ялти. Як писало видання “Крим.Реалії”, його періодично не пускали на сесію міськради.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter