Якутський шаман, який хотів “вигнати Путіна”, втретє вирушить до Москви. Цього разу верхи на білому коні

Дата: 12 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Якутський шаман Олександр Габишев, якого російські силовики вже двічі затримували за спробу “вигнати” президента Володимира Путіна з Кремля, заявив, що вирушить у новий похід на Москву. 

Про це чоловік повідомив у зверненні, опублікованому на ютуб-каналі “Новости регионов”. 

Якут Олександр Габишев став відомим у березні 2019 року, коли вперше повідомив про свій намір дійти пішки до Москви, щоб вигнати з Кремля Путіна. Шаман вважає президента РФ “злим духом”, а себе – “воїном”.

Уперше Габишева затримали як підозрюваного в справі про публічні заклики до екстремістської діяльності. За ним приїхали два автобуси озброєних силовиків та помістили до Якутського республіканського психоневрологічного диспансеру, де лікарі визнали його неосудним. Окрім Габишева силовики затримували також кількох його прихильників у столиці Бурятії Улан-Уде під час протестів на його підтримку.  

Вдруге Габишев вирішив повторити свій похід минулого року. Через це російські силовики примусово запроторили його в психоневрологічний інтернат. Водночас у висновку медиків, який і став підставою для поміщення чоловіка в інтернат, ішлося, що Габишев страждає на “переоцінювання власної особистості”, оскільки висловлював ідеї “нашкодити уряду і скинути Путіна”. За звільнення росіянина тоді боролися його адвокати та активісти. 

Про третій похід на Москву Габишев повідомив ще 9 січня. Мети нового походу він не називав. Водночас чоловік розповів, що цього разу пересуватиметься на білому коні. Разом з ним нібито мають бути його соратники. 

Нагадаємо, що після першого затримання Габишева міжнародна правозахисна організація Amnesty Inetrnational визнала його в’язнем сумління. Правозахисники наголошували, що дії чоловіка можуть бути ексцентричними, але відповідь російської влади на них виглядає гротескною. Похід шамана експерти вважають висловлюванням політичних поглядів, на які має право будь-яка людина. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter