Як не стати жертвою торгівлі людьми під час війни: поради

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Ще до початку війни проблема торгівлі людьми була актуальною для України: наша країна перебувала на 49-му місці зі 167 країн світу в рейтингу поширеності сучасного рабства, лише за три роки майже 50 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми, а найчастіше жертвами цього явища ставали жінки, яких відправляли за кордон для надання сексуальних послуг, і чоловіки, які потрапляли у трудове рабство. 

Особливо питання торгівлі людьми загострилось в період вимушеної масової евакуації людей, коли всі кордони вводять спрощені режими пропуску.

Правозахисники вже фіксують такі спроби зловмисників, й тому закликають всіх, а особливо молодь та жінок з дітьми, бути уважними та дотримуватися простих правил безпеки.

Рекомендації щодо того, як не потрапити у пастку, зібрали у Міжнародному координаційному штабі допомоги Українцям.

 
Фото: UNICEF

Від початку війни з України, за даними ООНі Посилання на данні верховного комісара ООН у справах біженців Філіппа Гранді, вже виїхали 1,5 мільйона громадян. Однак не всі з них розуміють мови країни, в яку вимушені виїжджати, а тому під виглядом допомоги та працевлаштування їм можуть надходити дуже сумнівні пропозиції.

Аби убезпечити себе, радять: 

  • тримати при собі паспорт та показувати його лише прикордонникам під час проходження контролю, паспорт бажано зберігати не просто в сумці, а десь близько до тіла;
  • якщо є можливість, то сфотографуйте свій паспорт і надішліть фото людям, яким ви довіряєте;
  • не сідайте в машину наодинці;
  • за можливості знайдіть інформацію, хто здійснюватиме перевезення, сфотографуйте машину, її номер, за можливості — документи тих осіб, які організовують перевезення;
  • домовтеся про певне кодове слово, знак або сигнал, що буде означати небезпеку та потребу в допомозі;
  • за найменших підозр повідомляйте в служби та/або організації: поліцію, прикордонникам, волонтерам, працівникам гуманітарних місій тощо.

Правозахисники радять повідомляти близьким людям про свої переміщення, геолокацію та поточний стан справ.

Фото: UNHCR/Chris Melzer

Найпопулярнішою країною для евакуації українців стала Польща, куди вже виїхали майже мільйон осіб. Пам’ятайте, що за допомогою ви завжди можете звернутись на гарячі лінії щодо запобігання торгівлі людьми у: 

  • Польщі – Helpline +48 22 628 99 99
  • Чехії – +420 222 721 810, +420 222 717 171, 8 000 777 77
  • Болгарії – 0800 186 76
  • Словаччині – (гаряча лінія для громадян України) +421 918 366 968
  • Молдові – 0 800 77777 (дзвінки з Молдови), +373 22 23 33 09 (дзвінки з-за кордону).

В Україні щодо цього питання ви можете звернутись до організації La Strada Ukraine на національну гарячу лінію із запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми, гендерної дискримінації за номерами 0 800 500 335 (зі стаціонарного) та 116 123 (з мобільного).

За консультаціями, психологічною та правовою підтримкою також можна звертатися через Messenger, Telegram, Skype.

Раніше ZMINA публікувала практичні інструкції щодо того: 

Фотографія обкладинки: NurPhoto/PA Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter