Як діє російська пропаганда: у київському метро відбудеться інтерактивна просвітницька виставка

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві у вестибюлі метро “Золоті ворота” 24 квітня о 15:00 заплановане відкриття інтерактивної виставки “Справжні причини війни, або як працює російська пропаганда”: просвітницька експозиція з елементами доданої реальності діятиме протягом місяця.

Про це повідомили організатори виставки, зокрема автор ідеї, засновник ГО “Європейський Інститут Чорнобиля” Валерій Коршунов

На 30 плакатах з елементами доданої реальності продемонстровані головні методи, прийоми та маніпуляції російської пропаганди в інформаційній війні проти України. На переконання Коршунова, українці мають розуміти, як вона діє, щоб вміти протидіяти, захищати себе та своє інформаційне середовище.

“Декілька років ми досліджуємо прийоми радянської та російської пропаганди, і тепер хочемо поділитися цими знаннями в зручній та цікавій формі”, — уточнив він.

У виставці поруч із традиційними формами подачі використали новітні технології: після наведення смартфона мобільний застосунок edAR “оживлює” плакати. Так, завдяки додатку глядач може поставити згорілий танк окупантів поруч із собою або побачити роботи Бенксі у Бородянці чи оглянути окопи росіян в Рудому лісі в Чорнобилі.

Виставка розроблена у партнерстві з керівницею фактчекерської ініціативи “НотаЄнота” Альоною Романюк. Експертка провела інтелектуальні антифейкові ігри в понад 100 містах та селах України, в яких понад 5 тисяч школярів, учителів, представників влади та поліції розвивали критичне мислення в ігровому форматі на прикладах актуальних фейків та маніпуляцій.

За словами організаторів виставки, вже є домовленості на її проведення в Іспанії, Франції, Словаччині, Чехії. В планах — проведення ще у 20 країнах.

“Ми закликаємо українців по всьому світу проводити виставки у своїх містах, щоб вберегти себе, своїх дітей та ті країни, в яких ви знаходитесь, від впливу російської пропаганди. Щоб як у випадку з ілюзіоністом — показати як працює пропаганда, щоб більше не дати себе обдурити”, — сказала продюсерка виставки та мобільного додатку edAR Exhibition Світлана Коршунова.

Заявку на проведення виставки у своєму культурно-освітньому осередку зацікавленим особам можна залишити тут.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 20 березня в Ужгороді відкрилася фотовиставка “Переселенці на Закарпатті: життя без стереотипів”. Проєкт складається з 50 історій українців, що переїхали на Закарпаття через повномасштабне вторгнення Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter