Омбудсман не побачив “нічого поганого” в еротичному календарі 5 каналу

Дата: 09 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець “не побачив нічого поганого” в еротичному календарі, який журналістки 5 каналу випустили в межах волонтерського проєкту зі збору коштів для Збройних сил України.

Про це він сказав під час брифінгу на міжнародній конференції “Права людини в темні часи” на станції метро “Майдан Незалежності”, передає кореспондент ZMINA.

Дмитро Лубінець

“Я не думав, що когось може образити календар, який видано на підтримку ЗСУ. Скажу відверто: я подібні ініціативи будь-які тільки вітаю. Якщо тобі особисто не подобається, що ти бачиш на календарі, то не купуй його, а знайди інший спосіб підтримати ЗСУ. Тому моя думка, що це взагалі не може в принципі когось ображати й щось порушувати”, – так Омбудсман відповів на питання журналістів щодо календаря.

Нагадаємо, що журналістки, які виступили проти проведення волонтерської акції з умовною назвою “Календар без цензури” від 5 каналу зі світлинами оголених співробітниць медіа, заявили, що отримують погрози й цькування через мережу Інтернет. 

Зокрема, про це в соцмережах розповіли головредка Громадського радіо Тетяна Трощинська і воєнна репортерка, членкиня ГО “Жінки в медіа” Ірина Сампан.

Про акцію 5 канал заявив 6 грудня 2022 року. Проєкт з умовною назвою “Календар без цензури” розпочали задля збору 1 мільйона гривень на рації для військових. Моделями для цього стали журналістки медіа.

Передбачалося, що ексклюзивно придбати календар спочатку можна буде на аукціоні з підписами всіх моделей, а згодом така можливість з’явиться в усіх, але календар буде без підписів.

Після цього низка ГО та медійників виступила із заявою, в якій засудила проєкт як сексистський і закликала відмовитися від його проведення.

Зокрема, на їхнє переконання, такий підхід нівелює роботу медіа і громадянського суспільства для того, щоб жінок в Україні, зокрема військовослужбовиць, не сприймали як сексуальний об’єкт.

Підписанти заявили, що проти публічної об’єктивізації жінок, і закликали 5 канал відмовитися від цієї акції й не поширювати календар.

Водночас вони звернулися до Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини й Комісії з журналістської етики з проханням дати оцінку законності й етичності дій 5 каналу.

Сам Лубінець на момент, коли відповідав на поставлене щодо календаря питання, наголосив, що поки що не отримував офіційних звернень щодо цього від будь-кого.

Попри критику медіа продовжило акцію. В телеграм-каналі ЗМІ 9 грудня повідомили, що завершили аукціон з продажу “ексклюзивного календаря з підписами усіх 12 моделей”. Його придбав користувач, який запропонував найбільшу ставку – 77 777 гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter