Журналістки 5 каналу знялися для “календаря без цензури” на підтримку армії: низка ГО та медійників засудила акцію

Дата: 07 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Журналістки 5 каналу знялися для “календаря без цензури”, проєкт у медіа позиціювали як волонтерську акцію для збору коштів на підтримку армії. Після цього низка ГО та медійників виступила із заявою, в якій засудила проєкт як сексистський, і закликала відмовитися від його проведення.

Текст заяви оприлюднено на сайті “Детектора медіа”.

Волонтерський проєкт 5 каналу розпочали задля збору 1 мільйона гривень на рації для військових. Для цього журналістки мовника стали моделями на світлинах спеціального календаря 2023 року “Без цензури”, уточнювалося в повідомленні на сайті мовника. Передбачалося, що ексклюзивно придбати календар спочатку можна буде на аукціоні, а згодом така можливість з’явиться в усіх. Станом на 13.00 7 грудня новина про це на сайті медіа недоступна. 

Про проєкт також розповіли в телеграм-каналі ЗМІ. Через телеграм-канал можна вийти на сторінку, де рекламується календар. Протягом доби користувачі в коментарях користувачі робили ставки, щоб придбати єдиний календар з підписами моделей, згодом обіцяли продавати календар без підписів. Станом на 14-ту годину 7 грудня найбільша ставка була 30 тисяч грн.

Після оголошення початку проєкту представниці й представники громадських, жіночих, правозахисних і медійних організацій заявили про неприпустимість поширення календарів з оголеними журналістками. Заяву підписали також представники ZMINA. 

“Ми, представниці та представники громадських, жіночих, правозахисних і медійних організацій, категорично засуджуємо такий спосіб збору грошей на потреби армії й вважаємо цю акцію сповненою дискримінаційних і сексистських наративів”, – йдеться в тексті заяви.

На переконання підписантів, такий підхід нівелює роботу медіа і громадянського суспільства для того, щоб жінок в Україні, зокрема військовослужбовиць, не сприймали як сексуальний об’єкт.

“Жінки-військові самі часто стикаються із сексизмом і сексуальним насильством і вимушені боротися з цими явищами. Ми вважаємо, що збирати гроші на потреби захисників України потрібно в спосіб, який не передбачає просування дискримінаційних і сексистських наративів щодо жінок”, – ідеться в заяві.

Підписанти заявили, що проти публічної об’єктивізації жінок, і закликали 5 канал відмовитися від цієї акції й не поширювати календар.

Водночас вони звернулися до Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини й Комісії з журналістської етики з проханням дати оцінку законності й етичності дій 5 каналу.

Повний текст заяви

Заява про неприпустимість сексистської акції 5 каналу – поширення календарів з оголеними журналістками

Ми, представниці і представники громадських, жіночих, правозахисних і медійних організацій, категорично засуджуємо такий спосіб збору грошей на потреби армії і вважаємо цю акцію сповненою дискримінаційних і сексистських наративів. Заява про неприпустимість сексистської акції 5 каналу – поширення календарів з оголеними журналістками
6 грудня, у День Збройних сил України, 5 канал випустив календар з фотографіями оголених журналісток. Канал назвав це акцією на підтримку армії. “Гарячий аукціон для Дня ЗСУ: журналістки 5 каналу знялися для благодійного календаря “без цензури”, – йдеться в повідомленні на сайті телеканалу.

“Саме таким чином наша військова операторка, яка весь час їздить на фронт, стала музою для пікантного календаря 5 каналу. Зізнається: це був її підступний план, бо ж хлопці на передовій таке люблять”, – розповідають авторки ідеї.

Ми, представниці і представники громадських, жіночих, правозахисних і медійних організацій, категорично засуджуємо такий спосіб збору грошей на потреби армії і вважаємо цю акцію сповненою дискримінаційних і сексистських наративів.

Це нівелює роботу, яку роблять медіа і громадянське суспільство для того, аби жінок в Україні, в тому числі військовослужбовиць, не сприймали як сексуальний об’єкт. Жінки-військові самі часто стикаються із сексизмом і сексуальним насильством і вимушені боротися з цими явищами.

Ми вважаємо, що збирати гроші на потреби захисників України потрібно в спосіб, який не передбачає просування дискримінаційних і сексистських наративів щодо жінок.

Ми проти публічної об’єктивізації жінок.

Закликаємо 5 канал відмовитися від цієї акції й не поширювати цей календар.

Просимо Урядову уповноважену з питань гендерної політики, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і Комісію з журналістської етики дати оцінку законності й етичності дій 5 каналу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter