Журналістки, які розкритикували “календар без цензури” від 5 каналу, заявили про кіберцькування

Дата: 09 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Журналістки, які виступили проти проведення волонтерської акції з умовною назвою “Календар без цензури” від 5 каналу зі світлинами оголених співробітниць медіа, заявили, що отримують погрози й цькування через мережу Інтернет. 

Зокрема, про це в соцмережах повідомила головредка Громадського радіо Тетяна Трощинська, а також розповіла журналістка, членкиня ГО “Жінки в медіа” Ірина Сампан.

Військова журналістка Ірина Сампан. Джерело: фейсбук-сторінка медійниці (колаж ZMINA)

“Я отримала дуже багато коментарів, що я закомплексована, зла, тупа і страшна фемка. Як публічно, так і в особисті повідомлення. У закритих групах шукають мої нюдси, щоб дискредитувати. Звісно, якщо все зайде занадто далеко і я відчуватиму реальну загрозу для своєї безпеки, ми підготуємо заяву в поліцію. Поки ми лише консультуємося з правоохоронцями і юристками”, – зазначила Ірина Сампан у коментарі ZMINA.

Також журналістка додала, що їй дуже прикро, що дискусія на доволі серйозну і важливу тему – об’єктивація жінок в Україні, доречність оголення журналісток – переросла в “істеричне протистояння, перехід на особисте, булінг і цькування”:

Дописи позбавлені аргументації. Прикриваючись феміністичним гаслом “моє тіло – моє діло”, суспільство забуває про те, як використовується жіноче тіло і як сприймається жінка в суспільстві, зокрема в армії. Ми подолали сексуальні домагання? Жінки у війську мають такі самі права, як і чоловіки? Це лише на папері”.

Журналістки оприлюднили скриншоти з телеграм-каналу, підписаного “Сєрьога матюкається”, де викладено імена та посади журналісток, які підтримали заяву щодо недоречності розповсюдження календаря з оголеними світлинами співробітниць 5 каналу.

Також на скриншотах – образи з використанням ненормативної лексики, погрози на адресу підписанток, зокрема про те, що “шукатимуть контакти колишніх” цих жінок, викуплять їхні оголені фото й створять “свій календар” з ними.

“Погрози, булінг і аукціон для моїх колишніх. Ось на що перетворилася дискусія щодо календаря 5 каналу… Можна не поділяти чужу думку, можна її не розуміти. Але стільки бруду я давно про себе не читала. Навіть від так званих лідерів думок, які мали б вести дискусію ну… інтелектуально, чи що”, – заявила Сампан.

Вона навела приклади образ, які прочитала в коментарях під своєю публікацією з критикою календаря: “Зла, страшна, тупа, товста, заздрісна фемка. Якісь романи на фронті. Не взяли в календар”.

“Це все прилітає вже добу. Якщо я скажу, що це мене якимось чином зачіпає, то ні, бо я знаю, як це працює. Мене дивує тільки неймовірний рівень ненависті й агресії до абсолютно незнайомої людини”, – пише журналістка.

Водночас вона зауважила, що в заяві з критикою календаря підписантки не назвали жодного прізвища й не критикували ню як явище.

“Ми озвучили лише, що вважаємо оголені тіла журналісток для продажу календаря об’єктивацією і порушенням якоїсь етики. Все. Бо ми так вважаємо. І це можна обговорювати”, – сказала вона й уточнила, що всі погрози будуть передані поліції, факти кібербулінгу теж.

Трощинська також прокоментувала погрози на свою адресу та адресу інших підписанток заяви проти проведення аукціону з продажу “оголеного календаря”.

Якби хоч одна людина з них (тих, хто вдався до кіберцькування. – Ред.) прочитала заяву, то побачила б, що ніхто там не переходив на особистості, не ображав жодну з дівчат. Не заперечував права на фотографії – оголені чи які завгодно, не було жодного слова про “заборонити”, де це ви це взяли? Були сумніви лише в тому, чи так стереотипно варто маркувати жінок і журналісток. Усе”, написала медійниця.

Те, що відбувається стосовно Ірини Сампан, вона назвала кібербулінгом правопорушенням, за яке передбачено покарання в Кримінальному кодексі.

“Думаю, що ця риторика і ці погрози не можуть іти від адекватних людей. До речі, ви знаєте імена дівчат, яких нібито хтось зашеймив? Думаю, ні. Чи їм хтось погрожує? Думаю, ні. Просто подумайте хвилинку головою, а не нюдсом, на що це перетворилось”, резюмувала Трощинська.

Менеджерка міжнародного напрямку ресурсу “Гендер в деталях” Альона Грузіна вважає, що мотивація 5 каналу у створенні цього проєкту, його подання закріплюють стереотипи й нерівність.

“Об’єктивація – це сприйняття і презентація людини виключно як об’єкта статевого потягу. Відповідно, самооб’єктивація – сприйняття і презентація самої себе в такий спосіб. Об’єктивація жінок є типовою рисою патріархальних суспільств, яка дуже шкодить жінкам. Якщо жінок сприймають насамперед як сексуальний об’єкт, це перешкоджає їхній професійній реалізації і збільшує ризики сексуального насильства”, – говорить експертка.

Останніми роками громадська думка почала схилятися в бік того, що подібні вияви є неприйнятними, а особи, які їх припускалися, зазнавали репутаційних збитків.

Автори календаря вважають, що жінки оголилися, бо “хлопцям у ЗСУ таке подобається і вони хочуть бачити щось красиве”. Альона Грузіна ж говорить про ще одну серйозну проблему в цій сфері.

“Багато хто із захисників календаря каже, що еротизоване жіноче тіло як мотивація для солдатів – це норма ще з часів Першої світової війни. Тут одразу ж слід додавати, що сексуальне насильство над жінками – також “норма” воєн. Зґвалтування жінок ворога використовується як “зброя війни”. На жаль, історія говорить, що і співвітчизниць чи жінок союзних країн військові також ґвалтують – про це є багато історичних свідчень”, додає експертка.

Крім того, варто враховувати, вважає експертка, що фотопроєкти такого типу, презентовані в публічному просторі професійною організацією, закріплюють сприйняття жіночого тіла як товару, яким можна розрахуватися за захист, і, по суті, утверджують стереотип, що чоловіки захищають, а жінки чекають на захист і платять за цей захист власним тілом і сексом.

Юридичний радник Центру прав людини ZMINA Данило Попков наголошує, що ті, хто займається кібербулінгом журналісток, порушують закон, який забороняє збирати, зберігати, використовувати та поширювати конфіденційну інформацію про особу без її згоди.

“Конфіденційною є інформація, яка містить таку сукупність відомостей про фізичну особу, за допомогою яких вона може бути ідентифікована. Фотозображення особи разом із зазначенням її імені можна вважати такими відомостями. Отже, збирання, зберігання і поширення такої інформації без згоди слід вважати втручанням в особисте життя і порушенням законодавства”, – додає Данило Попков. 

Нагадаємо, що 6 грудня 5 канал заявив про початок волонтерської акції на підтримку Збройних сил України. Його розпочали задля збору 1 мільйона гривень на рації для військових. Для цього журналістки мовника стали моделями на світлинах спеціального календаря 2023 року “Без цензури”.

Передбачалося, що ексклюзивно придбати календар спочатку можна буде на аукціоні з підписами всіх моделей, а згодом така можливість з’явиться в усіх, але календар буде без підписів. 

Після цього низка ГО та медійників виступила із заявою, в якій засудила проєкт як сексистський і закликала відмовитися від його проведення.

Зокрема, на їхнє переконання, такий підхід нівелює роботу медіа і громадянського суспільства для того, щоб жінок в Україні, зокрема військовослужбовиць, не сприймали як сексуальний об’єкт.

Підписанти заявили, що проти публічної об’єктивізації жінок, і закликали 5 канал відмовитися від цієї акції й не поширювати календар.

Водночас вони звернулися до Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини й Комісії з журналістської етики з проханням дати оцінку законності й етичності дій 5 каналу.

Попри критику медіа продовжило акцію. В телеграм-каналі ЗМІ 9 грудня повідомили, що завершили аукціон з продажу “ексклюзивного календаря з підписами усіх 12 моделей”. Його придбав користувач, який запропонував найбільшу ставку – 77 777 гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter