“Я не слабкий, то відкрито не ображали”: Богдан Єрмохін розповів про умови у депортації в Росії

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Український підліток Богдан Єрмохін, якого після депортації до Росії вдалось повернути додому в Україну, розповів про умови життя у російській родині та ставлення оточуючих росіян до себе. 

Інтерв’ю з хлопцем записали журналісти “Радіо Свобода”. 

Богдан разом з сестрою вдома

У Росії Богдан вступив до Можайського технікуму на спеціальність автомеханіка. За його словами, одногрупники називали його хохлом та радили вертатись додому. 

“Оскільки я хлопець неслабкий, то відкрито мене не ображали”, – говорить він. 

Росіяни розповідали Богдану та іншим депортованим дітям нісенітниці, наприклад, що в Україні дітей продають на органи та відправляють до армії. Перше твердження – відомий пропагандистський сюжет, який активно розповсюджують у Росії.  

“Там багато пропагандистських сюжетів про це і багато дітей навіть з мого списку (ідеться про групу з 31 однієї дитини, яку разом вивезли з Маріуполя до Росії. – Ред.) в це вірять, на превеликий жаль”, – каже підліток. 

Щодо ставлення у російській родині, то, за словами Богдана, там було “не так вже погано”. 

“Ірина Рудницька, опікунка моя, максимально навіть в кінці показала, що вона тільки за те, щоб я поїхав. Підтримала, допомогла і відпустила. В принципі, хороша людина. Але, знову-таки, проти влади їхньої вона б сама не пішла”, – додає хлопець. 

Богдан намагався втекти з російської родини. Одного разу хлопець подолав понад тисячу кілометрів до кордону з Білоруссю, однак його затримали російські спецслужби, а невдовзі змусили зніматись у пропагандистському сюжеті. 

Нагадаємо, що правозахисники вимагають від Міжнародного кримінального суду розслідувати те, як росіяни заважають викраденим дітям повертатися до України. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter