“Я не очікувала”: голова патронатної служби “Азову” про реакцію людей на скандал з військовою формою на бізнес-форумі

Дата: 08 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Керівниця патронатної служби “Янголи Азову” Олена Толкачова не очікувала такої бурхливої реакції від суспільства на історію, коли військових попросили сховатись у кутку на бізнес-форумі, щоб вони “не лякали” гостей.

Про це Толкачова розповіла в інтерв’ю “Українській правді”. 

Фото: Громадське

Керівниця патронатної служби поділилася враженнями, які отримали військові, коли їх попросили вийти із зали. Виявилося, що вони навіть не були в камуфляжній формі. 

“Я була в однотонній оливковій формі, і один з хлопців був просто в камуфляжних штанах. Чому нас так сильно злякалися, я реально не розумію”, – розповідає Толкачова. 

Військова порівняла те, що відчувала вона з побратимами на форумі, з почуттями, які військові переживали на початку російського вторгнення у 2014-му. 

“Такі самі відчуття вже переживали в кінці 2014-го, у 2015 році, коли поступово людина у військовій формі стала чимось на кшталт червоної тряпки для будь-якого поліцейського або офіціанта. І ми розуміли, що краще у військовій формі з АТО не повертатися. Реально, я перевдягалася в потягу, тому що мені було некомфортно. І, коли люди так відреагували в інтернеті, відлягло, чесно, відлягло від душі”, – каже вона. 

Окремо Толкачова розповіла про реакцію керівництва бізнес-форуму, на якому їх образили. Невдовзі після розголосу історії засновник Young Business Club Андрій Остапчук перепросив у фейсбуку, але керівниця патронатної служби “Янголи Азову” каже, що з військовими намагалися домовитись, а не перепросити їх. 

“А давайте ми вам будемо допомагати, а ви зараз із нами запишете відео, в якому скажете, що ми примирились і ніяких більше питань і образ одне до одного не маємо”. Мені було неприємно далі з ним розмовляти. Тим паче що тут же йшлося не про образу конкретно мене, або патронатної служби, або “Азову”, або Третьої штурмової. Тут уже була образа всіх військових. І в такому разі я вже не мала права приймати вибачення, бо ці вибачення не до мене, а ці вибачення повинні йти до всіх військових нашої країни”, – розповіла вона. 

Толкачова додала, що особисто вперше стикається з такою поведінкою: “Але реакція суспільства показала, що воно поважає військових. А ці конкретні люди – це просто невеликий процент тих, хто реально боїться військової форми. Я так розумію, що вони подумали, що ми прийшли роздавати повістки. Були і такі пояснення”.

Нагадаємо, що нещодавно соціологи зафіксували погіршення ставлення до ветеранів в українському суспільстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter