Вже вп’яте переносять розгляд по суті справи полоненого росіянина, який вбив цивільного на Київщині

Дата: 17 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Ірпінський суд рік розглядає справу росіянина Миколи Карташева, якому інкримінують порушення законів та звичаїв війни, але за цей час розгляд справи по суті переносили вже п’ять разів. 

Детальніше про перебіг справи розповідає видання МІПЛ.

Фото: МІПЛ

За даними МІПЛ за два останні роки справ, де б підозрюваний фізично перебував на лаві підсудних, було не більше десяти. Саме тому справа Карташева – це рідкісний випадок.

Російського військовополоненого підозрюють у важкому злочині: вбивстві цивільного чоловіка під час окупації Київщини. Згідно з матеріалами справи, перебуваючи у складі повітряно-десантних військ РФ він у 2022 році був в окупованій Бучі на Київщині. Виконуючи наказ свого командира “розстрілювати всіх, хто буде в чорному одязі” Карташев вбив охоронця супермаркету. Російського військового взяли в полон на Харківщині у лютому 2023 року.

Наразі він перебуває в таборі військовополонених на Львівщині.

Обвинувальний акт надійшов до Ірпінського суду 30 вересня 2023 року. Судові засідання переносили п’ять разів з різних причин. Вперше через повернення адвокатом Карташева обвинувального акта прокурору, бо в документі були відсутні факти визнання підозрюваним своєї вини під час досудового розслідування, щире каяття та активне сприяння в розкритті злочину.

Вдруге вже через порушення принципу невинуватості, бо в документі були персональні дані росіян, які, ймовірно, вчиняли воєнні злочини разом з ним. Втретє через клопотання прокурора про знімання судового процесу. Вчетверте через відсутність адвоката підозрюваного та його самовідвід, а вп’яте – через те, що колегія суддів не зібралася.

Про дату наступного засідання нині невідомо. 

Адвокатка й експертка МІПЛ Анна Рассамахіна зазначає, що справа Карташева стала показовою щодо питання недоліків української системи правосуддя.

“У справах, де їх розглядають за участі обвинувачених, суд має можливість дослідити їхні свідчення та винести обґрунтоване рішення, яке набере чинності. Вирок можна буде виконати. Причини перенесення засідань щодо Карташева – не приїхав адвокат, завантажені судді тощо – повторюються і в інших справах, – каже правозахисниця. 

Рассамахіна також додала, що у справі Карташева склалася неприпустима ситуація, коли на сім місяців зупинився розгляд справи через необґрунтоване повернення обвинувального акта прокурору.

Нагадаємо, що Бородянський районний суд заочно відправив на 11 років за ґрати кадирівця Даниїла Мартинова, за те що він використовував мешканців психоневрологічного інтернату як живий щит проти ударів ЗСУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter