Вже майже чотири місяці росіяни тримають у полоні голову спілки ветеранів АТО з Херсонщини

Дата: 10 Липня 2022
A+ A- Підписатися

На Херсонщині російські військові вже 116 днів тримають у полоні начальника відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Олешківської районної державної адміністрації та голову ГО спілки ветеранів АТО Олександра Зарівного. 

Про це повідомляє “Суспільне”. 

Центральна площа у місті Олешки на Херсонщині. Фото: вікіпедія
Зарівного викрали 17 березня. У той день росіяни вдерлись до будинку родини в Олешках, погрожували зброєю дружині та доньці чоловіка, а невдовзі у кайданках відвезли його у невідомому напрямку. Як й в багатьох інших історіях викрадень, окупанти обіцяли родичам повернути Зарівного, однак не зробили цього. 

“Давали “слово офіцера”. З того часу ми ніяк не можемо з ним зв’язатися. Телефон вимкнено, на прохання відпустити російські військові казали, що ми його відпустимо, але він і досі у полоні”, – розповідає син полоненого Олександр

За словами сина Зарівного, росіяни мали списки, де, наприклад, були дані усіх атовців міста, працівників поліції, ДСНС, афганців тощо.

“Там були вказані їхні прізвища, ім’я та по батькові. А також адреси проживань, автомобільні номери, хто і де проходив службу. Це була запланована чистка населення, вони забирали всіх, хто може хоч якось чинити спротив. Рейди почались 17 березня і не закінчуються навіть зараз. СРСРівська чорна “Волга” перетворилась на ранкову колону рашистів під вікнами. Вибиті двері та зламану психіку родин. У декого оселі обкрадали під виглядом “осмотра на предмет огнестрельного оружия”, – каже Олександр.

Зарівний на відкритті музею атовців у 2017 році. Фото: Олешківська міська рада
Зарівний напередодні Дня святого Миколая в Олешківському академічному ліцеї “Ерудит”. Фото: фейсбук-сторінка Олешківського академічного ліцею “Ерудит”

Родина полоненого вже зверталась на гарячу лінію з питань військовополонених внаслідок російської агресії, в організацію “Патріот Донбасу”, залишали заявку на Червоний Хрест, додавали заявку декілька разів у Національне інформаційне бюро, уточнюючи нові дані.

Олександр говорить, що СБУ нині підтвердила знаходження Зарівного у списках на обмін.

“Мені вдалося з’ясувати, де знаходився мій батько упродовж 116 днів. Близько 4 тижнів він перебував у Херсонському ізоляторі тимчасового утримання, який захопили військові РФ. Після цього його перевезли у Сімферопольське СІЗО, де він перебував до останнього часу. А за останніми даними, що я отримав, то його збираються осудити на 20 років за злочини проти російськомовного народу Донбасу. Його стан здоров’я незадовільний. Тато має гематоми від катувань та зламану руку. У нього проблеми з серцем та нирками. Він потребує цивілізованого лікування та визволення”, – каже він.

Загалом кількість полонених росіянами цивільних українців сягає понад 1,5 тисячі. 

Херсонщина, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є однією з лідерок за кількістю викрадень в Україні. 

Як відомо, насильницькі викрадення мерів українських міст та активістів можна кваліфікувати як злочини проти людяності, вважають в ОБСЄ.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter