Вишукувати атовців на окупованих територіях Херсонщини та Миколаївщини допомагав колишній керівник охорони Януковича

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Заочно підозру в пособництві державі-агресору повідомили колишньому начальнику служби безпеки президента-втікача Віктора Януковича, який, на думку слідчих, міг допомагати російським загарбникам вишукувати атовців на захоплених територіях. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото підозрюваного, яке опублікували слідчі, та світлина В’ячеслава Заневського

Есбівці, які вели слідство в справі, зазначили, що йдеться про В’ячеслава Заневського

Торік влітку на Заневського вийшов його син, який входив до складу окупаційних російських угруповань, та попросив батька допомогти росіянам вишукувати атовців та інших українських військових на Херсонщині та частині Миколаївщини. 

У відповідь підозрюваний сконтактував сина з призначеними росіянами в регіоні очільниками так званих “МВС” і “державної служби безпеки” – Володимиром Ліпандіним та Олександром Якименком. Останній за часів Януковича очолював СБУ, а за співпрацю з росіянами йому також загрожує в’язниця.  

Разом Ліпандін, Якименко та син Заневського передавали персональні дані окупантам, а ті викрадали людей. 

Заневський переховується від правосуддя в Росії, де тамтешня влада просуває його кар’єрною драбиною. До прикладу, торік він очолив охорону губернатора Ульяновської області Росії та з ним їздив до тимчасово окупованого Маріуполя. 

Якщо суд визнає підозрюваного винним, то він може отримати від 10 до 12 років у в’язниці. Додатково його позбавлять права обіймати певні посади на строк від 10 до 15 років та конфіскують майно. 

Судячи з повідомлення Офісу генерального прокурора, у Заневського вже арештували майно в Україні – корпоративні права підприємства, готельний комплекс у Буковелі, земельні ділянки, автомобіль Mercedes-Benz GL 550, квартиру та паркомісця в столиці. Загальна сума арештованого сягає майже 50 мільйонів гривень. 

Під час обшуків у підозрюваного знайшли чимало грамот та медалей, зокрема посвідчення до нагород російських силовиків, а також перепустку, датовану 2012 роком, що видали йому як керівнику охорони Януковича під час візиту до Росії. 

Нагадаємо, що довічне загрожує колишньому керівництву херсонського СІЗО, яке пішло працювати на росіян в окупації та допомагало утримувати полонених. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter