Екскерівника СБУ часів Януковича та ще 8 колишніх силовиків судитимуть за катування цивільних у Херсоні

Дата: 01 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На Херсонщині за катування цивільних громадян судитимуть керівника незаконного збройного формування та вісім його поплічників. Усі обвинувачені раніше працювали в правоохоронних органах. Прокурори Херсонської обласної та окружної прокуратур направили до суду відповідний обвинувальний акт.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Олександр Якименко. Фото: Вікіпедія

Слідчі встановили, що під час окупації Херсона за наказом військового командування РФ було створене незаконне збройне формування (НВФ) – так звана “державна служба безпеки Херсонської області”, яка стала аналогом ФСБ. Головною метою цього незаконно формування було забезпечення “приєднання” регіону до РФ. Очолив його колишній глава СБУ часів президента Віктора Януковича.

Імен усіх дев’яти підозрюваних у повідомленні не називають, однак особу колишнього очільника служби не приховують – це Олександр Якименко

Представники НВФ розшукували та під різними приводами затримували активістів, противників окупації та інших цивільних українців.

Фото: СБУ

В одній із захоплених споруд у Херсоні посібники ворога облаштували в’язницю та катування.

“Цивільних тримали у нелюдських умовах, до них застосовувалось психологічне та фізичне насильство. Щоденно вони піддавались побоям, катуванню електричним струмом. Їх обмежували у харчуванні та не давали води. Учасники НЗФ імітували розстріл потерпілих. Затримання мирних мешканців відбувалось під різними приводами, а отримати свободу, в деяких випадках, вони могли лише заплативши “викуп”, – йдеться у повідомленні.

Катівня для цивільних, яку облаштували в Херсоні

Керівника карального органу судитимуть за низкою кримінальних статей, у тому числі за держзраду, керівництво НВФ та жорстоке поводження з цивільним населенням (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 111, ч. 3, ч. 4 ст. 260, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). Йому загрожує до 12 років ув’язнення.

Дії інших учасників кваліфіковано, як умисні дії з метою незаконної зміни меж території та державного кордону України, державна зрада, участь у складі незаконного збройного формування, жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

Нагадаємо, у лютому ZMINA повідомляла, що заочно про підозри повідомили колишнім українським працівникам правоохоронних органів, серед яких голова СБУ часів Віктора Януковича. Слідчі закидають їм держзраду, умисні дії з метою зміни держкордону та порушення законів і звичаїв війни за попередньою змовою групою осіб. 


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter